Tuesday, March 4, 2014

Jerebu Semalam

Orang putih kata "bad haze" gittue.. nak jugak cakap omputeh kannn.. hehe. Cakap omputeh ni tak salah Bedah.. janji ko guna ayat yang betul.. Ada sorang pompuan tu konon nak gempak ar check-in kat fb pergi beli barang dapur kononnya.. Skali ayat yang dia gunakan "to buy things kitchen" muahahahahahahahhaaha direct sungguh english dia bila ditranslate kot melayu.. kenapa lah ko pandai sangattttttt Cik Gayah oiii??!!! hahaha.. mungkin dia tak berapa nak pandai guna perkataan "groceries" kot untuk beli barang dapur.. hahahhaha.. adoiii berdekah-dekah aku gelak bila baca status PANDAI si Gayah tu... phuiii!! 

My advice.. Hello Cik Gayah.. please go to english class lah before you wanna write in english!! hahahaha. Oh my English.. Amboiii Jah.. dosa ngutok orang okeh ;P

Arrgghhh ada hakak kesah???!! hakak nak gelak jugak!! muahahahhaa 

Dahhh.. jom tengok apa jadi semalam.

View dari opis aku

Meh kita cerita pasal jerebu semalam. Petang semalam sebelum hujan memang teruk giler jerebu kat Kolumpor. KLCC pun nampak samar2 je.. cuak giler aku tengok keadaan cuaca macam tu semalam. 


Agak2 setengah jam lepas aku ambik gambar jerebu, hujan pun turun dengan lebatnya. Alhamdulillah.. tapi lepas hujan tengok cuaca pun macam tak banyak perubahan je.

Pagi tadi masa otw nak pegi opis aku dengar berita kat radio.. rupanya diorang buat pembenihan awan semalam. Tu yang hujan lebat.. Oooo baru hakak tau.. hehe.

Dah lah jerebu, ditambah pulak lagi dengan kemarau... Apa2 pun semoga kita semua dilindungi Allah. Berbanyak lah berdoa supaya keadaan kembali pulih macam biasa secepat mungkin. Tak mo kejadian yang tak elok terjadi macam negara2 lain sana.. Subhanallah.

48 comments:

  1. Lega kalau dah hujan Zaza... tempat kakak tak hujan lagi ni. Bila jerebu dah macam mendung pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pun susah nak hujan kak.. bila sekali turun rasa besyukur sgt hehe
      InshaAllah dalam masa terdekat ni berdoa lah kita supaya hujan turun yer kakzakie =)

      Delete
  2. hihi.. baik cakap je melayu , kalau dah tak reti cakap omputih tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia over confident kot Ros! hahahahha

      Delete
  3. teruk kan jerebu semalam.... risau kat anak akk yg ada lelah tu... semuga Allah melindungi kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg teruk kak.. InshaAllah semoga semua dilindungi :)

      Delete
  4. Wahh..seronoknya dah hujan...sini belum lagi..pagi jerebu kuat sgt, byk kawasan hutan terbakar area nilai/sepang ni..pedih mata dah..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu tu pun skali turun lebat selebat2nya..
      take care ya.. jgn selalu outdoor tau Cik Viva =)

      Delete
  5. anak-anak dua dua dah demam, saya pun dah kena sekali..ni sebab cuaca kita yg kurang sihat ni kot. moga cepat2 lah pulih..nak keluar rumah pun rasa tak best je sekarang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Take care Fand.. jgn sll outdoor tau..
      kesian kat anak2 tu..

      Delete
  6. tu lah kak. terok jerebu sampai ke malam pon banyak lagii

    ReplyDelete
    Replies
    1. harini pun masih tak ok Lieya.. huhu

      Delete
  7. lagi satu babe, i selalu nak tergelak bila orang salah gunakan idioms... tapi gelak jerlah yang boleh buat kannn...lain tarak... nak betulkan nanti sentap pulak... lol...

    kat PJ pun boleh tahan jerebu ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha kalau bangsa muka tak malu sound tepat je bagus babe..
      daripada dok gelak belakang2 nanti makin menjadi2 plak broken english dia tu. muahahahaha

      Take care babe.. kurangkan outdoor.. jgn bawak Ash gi Setia City Mall lagi okehh hehehe

      Delete
  8. Oh! my english...ekekeke...

    Alhamdulillah...pagi tadi bangi hujan selebat² nya. Rasa malas jer nak gi kerja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh My Amareka!! hahahahahhaa

      uishhh pesal ko tak sambung tido he tadi.. hehehe

      Delete
  9. KL hujan dah temerloh x ujan2 lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah.. kot2 hujan turun dalam masa terdekat nanti kat Temerloh..

      Delete
  10. cantik ko amik gambar cermin tuh...!aku sukak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik wpun berjerebu.. gittue!! haha

      Delete
  11. Cik Gayah tu nama ibu mertua ku mama zaza hahahhahahhaha...
    Aah zaza jerebu tersangatlah teruk...nsb semalam hujan lebat...legaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opppsss so sorry yer Umi QI.. tak ada niat nak samakan dgn Cik Gayah MIL you tau.. hehehehe *peace yow* ;P
      Tu lah..hujan lebat sangat2 semalam. .Alhamdulillah =)

      Delete
  12. things kitchen?..bahahaha..seb bek kitchen x btukar jd chicken...oh my english sgt...kejadah laaa org melayu skang nie sebok nak berbahasa inggeris..pakai je bahasa melayu, kang silap grammar, jd bahan kutukan si zaza nie laa....

    beb, putrajaya dah kurang sket jerebu...alhamdulillah...hrp² mlm nie ujan lg laaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. thing = barang kitchen = dapur.. Direct translation tu.. Ko mampu nyah? Muahahahaha..
      Aku syak dia over confident ar babe.. Tu yg jd merapu meraban je english dia.. Kalau dah x tau jgn lah memalukan diri sendiri dgn english yg x betul tu! Memang kena bahan je lah semumur hidup dgn aku

      Alhamdulillah.. Cuaca ok hope demam ko tu pn dah kebah lah ye.. ;-)

      Delete
  13. Amboi bukan main lagi Cik Jah gelak! tapi memang lawok antarabangsa! kihkih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe sesekali gelak besau sbb Oh My English sangat

      Delete
  14. Mmg selebat2nya la hujan smlm..alhmdulillah..sejuk la sikit bumi

    ReplyDelete
  15. tak tadah air hujan ke kt ofc tadi?


    ehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ada.. Tadah pakai mangkok :-P

      Delete
  16. salam kenal dan follow
    torascool(dot)blogspot(dot)com

    ReplyDelete
  17. kat johor nie pun jerebu jugak walau tidak sehebat di sana zaza...take care ye...mudah kena penyakit macam nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik x teruk ye kat johor. .
      Thx KSD.. Take care too ;-)

      Delete
  18. Betul tu hujan lebat nukan KL je tapi Kajang pun lebat. Akak dah siap ambik mask kat seksiteri...ahahhaaaa...

    ReplyDelete
  19. bila jerebu sedut udara pun dah macam sedut asap je T__T

    ReplyDelete
  20. tempat bunda hujan sekejap sebelah petang...

    ReplyDelete
  21. Seremban petang semalam hujan lebat jugak...tp x lama la..setengah jam je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik.. Wpun setengah jam je ada jg hujan turun..

      Delete
  22. hopefully keadaan cuaca kembali pulih..bila keadaan tak menentu sakit pun tak menentu jugak..huhu

    ReplyDelete
  23. cuaca cini panas terik jer...nak kuar rumah pun jadi serba salah...huhuhu

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah hujan jugak akhirnya yer zaza.. kat area utara nie tak nampak gaya nak turun hujan lagi..so bertabah la menahan panas yg membahang nie.. :(

    ReplyDelete
  25. dah jerebu...kena memerap dalam umah je le cik bedah...x boleh la nak merayap keje nya...

    thx cik bedah for the joke ..hehe..cik bedah pun jawab - same same ..Oh My English

    ReplyDelete
  26. peah! xbaik ko kecam dia.hahaha.sian dia.wakakaka.weh! kalau aku salah ckp omputih pon mesti ko kecam aku kan.wakakaka!

    ReplyDelete
  27. Cik Jah oiiii...dah beristighfar lum??? hehe
    Terkejut agaknya cik Jah buat liputan pasal jerebu ....terus hujan lebat!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah