Thursday, March 20, 2014

Salah Ke?

Salah lah kot.. kalau tak salah takkan sampai dia hantar reminder suruh aku turunkan review tu dari blog aku.

Korang lepas aku up entry pasal monopod haritu kemain bizibodi tanya aku apa kes pasal warning tu kannn?? padahal entry tu pasal monopod kot.. kat komen galak suruh aku cerita apa kes pasal warning tu.. bukan nak komen pasal monopod yang hakak baru beli tu =( kecik hati hakak tau!! dasar bizibodi korang ni kannn??? ngaku jelah wehhh.. kalau korang ngaku nanti aku belanja korang goreng pisang empat ringgit.. nak???? tak nak sudahh.. hahaha.

Ok ini tak kelakar.. Boooo sama Kak Jah!!! Boooo!!! ;P

Ada jugak yang kata pasal aku meroyan up cerita aku jadi penunggu haritu.. bukan bukan bukannnn.. korang ni suka buat spekulasi tau.. bukan pasal tu lah.. itu aku tak heran sangat.. sebab aku tau lawyer tu tak akan saman aku punya.. sebab lawyer yang korang kutuk2 kat komen entry aku haritu adalah ADIK MAK AKU.. muahahaha.. ayokkk korang dah kutuk adik mak aku.. dosa tau!!! hahaha. 

Ini kisah sebenarnya kalau korang nak tau.

Actually aku dah lama kot up entry tu.. tapi biasalah blog ni kat open.. ko google je keyword semua keluar.. hujung2 keluar pulak entry aku.. bila orang baca ada yang tak puas hati kot. Bila tak puas hati.. belakang, dia kasi satu email kat aku suruh aku remove entry tu. Ok lah aku terima je.. dah remove pun.. Tapi tak delete.. aku simpan buat batu bersurat je kat dalam draft.. sayang ar nak delete.. idea nak perah buat entry tu tak kan nak buang gittue je.. 

Aku nak tanya korang eh.. kalau korang beli sesuatu benda tu.. contohnya buku pelajaran untuk anak2.. korang rasa korang akan buat review tak pasal buku tu?? maksud aku bukan review yang mengarut2 yer.. apatah lagi menukar info atau isi kandungan buku tu.

Aku tak tau lah kalau ini melibatkan etika percetakan/ akta dan yang sewaktu dengannya.. mungkin pantang larang publisher ke untuk tidak dedahkan info2 yang ada dalam kandungan buku tu untuk direview selepas pelanggan dah beli.

Bila dia email aku kata yang aku "dah melanggar hakcipta, iaitu memuatnaik foto kandungan buku tu tanpa kebenaran" aku jadi pelik. Aku pun reply email tu.. nak jugak tau betul ke dalam kes macam ni aku sebagai pembeli, lepas beli buku tu aku tak boleh buat review.. dan aku nak tau lebih lanjut penjelasan kenapa aku dikatakan melanggar hakcipta yang dimaksudkan tu.

Sampai harini aku tak dapat reply email tu lagi. 

Korang tau ke kenapa? ke aku je yang kuno tak tau pasal hakcipta2 ni?? 

Kalau betul aku dah melanggar etika/ hakcipta company tu, aku mintak mahap.. sebab aku tak tahu pulak selama ni ada akta untuk itu. Jangan pulak lepas ni dapat lagi satu email kata aku dah langgar hakcipta tanya suara orang ramai pasal hal ni pulak yer.. hahaha

Seriau jugak nak tanya pendapat korang ni.. buatnya jap lagi entry yang aku up ni jugak dah melanggar hakcipta dorang, mampossss aku. See you in court katanyer nanti.. hahaha.

23 comments:

  1. rasanya tade salah la zaza...hak kita sebagai pengguna..kita bkn plagariat..hmmm

    ReplyDelete
  2. Ntah lah jah. Bagi aku tak salah. Buku tu dah ada dalam pasaran pon kan. Bukan nya ko beli buku tu masih dalam proses penerbitannya. itu memang salah lah. Kat buku ada sebut tak 'dilarang review dan muat naik turun isi kandungan buku'...tak kan.

    Come on lah. Org beli buku mestilah buat review. Kalau bagus, ramailah pembeli. Kalau review tak bagus, ko kena lah manambah baik apa yang patut. Just my 5 sens...haha...

    ReplyDelete
  3. well now i understand clearly what do you mean the other day... if pasal hakcipta ni, setau iolss...if weolls, bulat2 sebiji2 type ayat2 dalam buku atau medium percetakkan tu... then it could plagiarisme...kita plagiat hasil karya orang lain... dan kita claim itu adalah hasil kita sendiri... in terms of your case (dah macam lawyer dah pulak iolss Kak Jah oiii)... you just review and take pictures and share some of the contents kann??? Well tak salah rasanya...

    What I could see from here is that, it is more on marketing matters... Might be dia goyang kot? When you up the entry and upload the pics, mungkin dia rasakan yang dah terlalu banyak info yang you review dan bagi... in another way, dia risau bila content buku tu dah didedahkan... tak ada orang nak beli lagi cause they could gain the info from your blog... I think this might be one of the reason...

    Tapi peliklah jugak, sepatutnya dia happy sebab ada orang review and who knows will boost the market kannn??? Mana tau tiba2 ko meletops2 di pasaran....

    Entahlah babe, lain orang lain ragam dan lain ideologi, pasal akta yang berkaitan tentang salahnya upload such things yang you cakap tu... iolss tak pernahlah stumbled upon lagi... kena research lagi ni... ekekekeke...

    ReplyDelete
  4. hakcipta ni dia banyak part kak..dlu msa study peninnngggg gak rrr nk paham...hihi..apa2 pun sabor je la ek kak jah..ni blog kita pun dia nk sebokkk! Eh! telajak emo kang ada yg nak "see you in court" plak kang! hahhaha larikkkkkk.....

    ReplyDelete
  5. erk..tak pernah pun tau pasal ni...habis tu yg kat lebry org duk fotostat buku tu byk2 mcmana pula? pas ni kena suh lebry mansuhkan servis fotostat buku la agaknya kan...hurm...

    ReplyDelete
  6. so far (yang tak berapa nak jauh), kalau review lepas tu manipulate guna ayat sendiri tidak salah, Yang salah copy 100% bolat bolat siap dengan gambar. itu memang salah disisi undang undang.

    ReplyDelete
  7. Rasanya kalau review tak pe kot.. kita kan ada hak utk review bagus ke tak tentang sesuai barangan tue.. lain la u claim kata u yg buat.. mcm2 hal la kan..

    ReplyDelete
  8. ekelehhhhh.......org bagi review free pun tak suka ka?haktuiiiii la org mcm ni!

    ReplyDelete
  9. bukan potostat pastu p jual pun..pastu ada ke ngaku karya sendiri xde kan..rasa nya org tu meroyan kot..patut terima kasih la pasal dah review kira iklan free kat depa

    ReplyDelete
  10. review free kot...apa salah sharing tgk la juga isinya bukan mengkondem

    ReplyDelete
  11. Tak pe 'adik mak' kan loyer...ahahhaa...

    Kalau review benda baik2 tukan iklan free namanya,

    ReplyDelete
  12. name pun review... bukan akak amik n tuka n iklankan ke utk jual balik ke atau tayangkan utk penggunaan org ramai ke.. tapi entah la kan.. lebih baik rujuk pada yang pakar. kang ramai pulak jadi hakim tak bertauliah jatuh hukum sesuka hai hoho :P *teeettttt...

    but it was good for experience and make us better person kan kak :D

    ReplyDelete
  13. salam singgah. dunia online ni orang baca ikut intonasi sendirian berhad depa. tu yg jadi macam tu. cer baca ngan intonasi tuan tanah. mesti lain jadi nya. pasni kena letak maksud review banyak2 kot sebelum buat entri review. supaya orang lagi paham :D

    ReplyDelete
  14. Zaza....eh...x salah lah...bukan plagiat pun kan...Umi Qi selalu gak muat naik potongan dari beberapa buku...lainlah kita tipu pi edit kembali apa dia tulis dlm tu...haaa itu baru dinamakan kesalahan...ini review utk naikkan promosi barangan dan keluaran dia pun dikata melanggar hak cipta....nonsense la!!!!....tetiba nak emo!...hughhh!.....mcm2 eh...

    ReplyDelete
  15. Mcm tuh pon ade eh . Tuh pon nak bsing2 . Sebok je dorangkan . Entah apa2 laa .

    ReplyDelete
  16. asslmkm kak.. kak, kenapa salah kalau kita nak review apa yang kita beli tu? bukan ke ada hak? kita bukan nak pengaruh orang pun kan. cuma kita bagitahu apa yang kita rasa dgn bahan yang kita beli tu je kan. pelik dgn sesetengah orang ni kan. macam sy pula gmbar thun 2012. mybe ada orang like kat fb. sekali kuar la kat wall kan. ada hmba Allah tegur kata sy takpuashati la, mcm2.. pelik2.. dh bertahun baru nak kecoh bnda tu..

    ReplyDelete
  17. ragam manusia kan...hmm. nama pun review..bukan kondem. tapi apa pun, pemilik ada hak kot zaza. so , ikutkan ajela.. tapi, @least ada penjelasan la kot..

    ReplyDelete
  18. ini bermakna blog akak femes blog..klau x mcm mana penerbit / pemilik hak cipta tu samapi antar email bagai..patut bangga dgn diri sendiri.... akak harta balik email kat dia..knapa saya x patut review buku anda dan dimana point2 saya melanggar hak cipta?.. padaha mempromosikan bukunya :P

    ReplyDelete
  19. apa la yg cik jah ni review kan yer...agaknya yg x sedap di dengar ke??? biasa la,,,kalau sedap di dengar takkan diaorg nk email bagai kan... atau bab gambar yg ada content tu je...makcik timah ni x tau le sangat bab2 hakcipta ni...elok tanya loyer..makcik timah ni loyer buruk boleh ler

    ReplyDelete
  20. dah nama pun review... tak de masalah kot...

    ReplyDelete
  21. La tak boleh ke? Ingatkan boleh hehe...
    Yelah...biasalah kita ni, kalau buku tu best ke, nak jugak kita share pada geng bloggers yek....
    Tak pasal pasal kena warning eh hehe...kesian ko Kak Jah...hehe.

    ReplyDelete
  22. rasanya tak salah kot review asalkan tak 100% sama dari bahan asal..kena ada olahan ayat lain kot..tak sure la kak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah