Monday, December 23, 2013

Sabah - Sugarbuns Tanjung Aru & Bye2 KK

Hahahahaha ini betul2 punya last entry.. Kalau boleh aku nak habiskan entry Sabah ni cepat2. Lepas ni ada duatiga entry lain yang aku nak publish.. Then nak sambung cerita2 throwback aku yang terbengkalai bertahun2 lamanya.. hahahaha. Mohon jangan bosan yer uolls. Kalau bosan jangan datang sini lagi dah tau. Suka kaluuuuuu Kak Jah can say I laf you to uolls.. pffffftttt ;P

Sebelum aku lupa, meh sini nak bagi tahu siap2, fyi aku tak pergi Pulau Manukan. Mula2 planning nak pegi juga.. nasib baik tak pergi.. Nizam kan demam time tu. Lagi pun risau nak pergi takut2 hujan pulak lagi tak best kalau nak pergi. Aku dengar cerita memang best ar tempat tu tapi kalau dah hujan mesti lah tak best kannn. InshaAllah kalau ada rejeki lebih lain kali boleh repeat pergi KK lagi. Boleh juga repeat pergi tempat2 lain yang aku tak sempat pergi haritu.

Jom sambung cerita.. Lepas dah beli ikan kering bagai kat pasar filipin masih ada time lagi sebelum fly back to "Keyell".. cehhh spelling nak stylo pulak dah.. hahaha. Nizam bawa kitorang ke First Beach Tanjung Aru. Kita coffee2 dulu tepi pantai sementara tunggu nak check in di airport dan pulangkan kereta sewa.


Cafe Sugarbuns Pantai Tanjung Aru.. syok lepak sini berangin je.


Ramai juga orang lepak sini.. mungkin ada yang stay kat Shangri-La Tanjung Aru kot yang datang.. sebab Shangri-la pun dekat je dengan tempat ni. haha mandai2 je aku teka ;P


Gambar ni aku bukan nak focuskan pada Khairine tau.. cuba kau tengok kat belakang tu.. baekkk punya omputeh tu tengah bersidai... comel sangat rasa nak ketok2 je kepala dorang hahaha
Dah sibuk nak mandi pantai.. aku kata pegi main pasir je.. korang jangan nak mandai2 celup kaki kat air tu karang basah pulak.. silap2 nanti Mummy rotan korang.. haha. Koser aku nak keluar kan baju korang dari bag pulak nanti.



Selfie jap.. hehehe


Angin kuat kat sini.. terbang2 rambut Kak Jah ;P


Layan diorang bergambar kejap kat sini.


Tengok pasir ni.. cantikkan.. bulat2 macam taik kambing.. hahaha


Danish kata dalam lubang ni ada ketam.. Ok Mummy snap gambar lubang yang Adik kata ada ketam ni yer.


Nizam tengah rilek ambil angin laut sementara aku melayan KhaNish bergambar tepi pantai =)


Kat sini aku order roti bakar kawin nama dia.. order yang light2 je sebab masih kenyang makan seafood lagi.


Nizam order burger je.. aku paksa dia habiskan sebijik burger ni supaya dalam flight nanti dia tak lapar.. orang demam lah katakannn hehe

Sudah makan terus ke airport yang tak berapa jengkal je dari Pantai Tanjung Aru. Tunggu kawan Nizam datang nak ambil kereta, salam2 say bye2 kitorang pun terus masuk dalam check in terus ke ruang menunggu. Tunggu flight boarding pukul 5.20pm


Kat sini ada lagi orang yang masih keliru.. ada yang pernah tanya masuk Sabah kena pakai passport ke???? kalau ikutkan memang tak payah lah sebab Sabah still dalam negara Malaysia kannn.. tah caner pulak orang boleh keliru masuk Sabah kena guna passport pun aku tak tahu.. Haritu kitorang pakai IC je tak ada pulak kena pakai passport. Unless kau pelancong asing.. tentu2 lah kena pakai passport untuk masuk Malaysia. Untuk info itu korang google lah sendiri.. mungkin ada sebab lain kot yang dikenakan siapa nak masuk Sabah kena pakai passport.


Dah excited nak balik Kolumpor, sekali diorang announce kata flight delayed sebab keadaan cuaca tak bagus. Masa ni kat Sabah belum hujan lagi.. delay katanya dari 5.20pm ke 6.15pm Ok cekal menunggu. Tiba masa dia announce sekali lagi kata delay sekali lagi.. kali ni dari 6.15pm ke 7.10pm.. hoiiii apa ni?? makin lama makin lambat pulakk.

Masa nak naik katerbang hujan pun dah reda sikit. Naik macam biasa. Dalam flight diorang kata mungkin akan arrived lambat sikit dari waktu sebenar sebab keadaan cuaca tak mengizinkan diorang untuk landing. Tabah!


Dalam flight kebulur pulak.. aku dengan Nizam pun terjebak sama.. hahaha. Khairine makan nasi ayam, Danish & Nizam makan nasi lemak, aku makan mee goreng mamak.

Yer sungguh wehhh memang lapar dalam flight masa tu.. Dah lah delayed, sejuk hujan plak tu maunya tak kebulur.. hahaha. Aku rasa masa kirorang dalam flight kat luar tu hujan kot.. tiba2 gegar2 katerbang tu.. takut aku dowhhh.. mengucap panjang aku berdoa mintak tak ada apa2 kejadian buruk berlaku time tu.. hahaha cuak giler.

Alhamdulillah selamat sampai LCCT dekat2 pukul 10pm. Cepat2 beli tiket bas LCCT - KL Sentral. Sampai KL Sentral pukul 11 lebih terus ambil cab balik rumah. Naik cab pun terpaksa je sebab tak ada orang nak ambil kitorang.. Kakak Nizam & family balik kampung, abang aku pulak pergi Pahang ada orang kawin. Naik cab je lah kitorang anak beranak malam tu. Itu pun orang cab tu sengat charge RM30.. dia tak charge pakai meter. huhu redo je lah janji sampai rumah.

Phewwww habis pun entry Sabah aku ni. Perginya 3D2N je, up cerita sampai berPart-part panjangnya.. haha. Tak apa lah janji aku dapat share cerita dengan korang. At least dapat lah aku membantu serba sikit dengan korang dengan entry aku yang ada ni. 

Kenapa bah kalaukau.. hahahaha

~The end~

47 comments:

  1. Akhirnya kan...suka duka trip sabah...huwaaaaa...citer sarawak daku jugak yg masih banyak lg.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha suka & duka akan kuabadikan selamanya ;P
      cepat2 sket SA entry sarawak tu.. tak sabaq nak baca ;)

      Delete
  2. Tq za..mmg sabah ada dlm cek list nk g holiday..nti ai rujuk entry u je k..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 Rine..
      ok hope dengan entry2 I dpt membantu :)

      Delete
  3. Sugarbun...?! Apasal x penah tau ada sugarbun kat situ???hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahhh mungkin Moon tak singgah kot haritu.. tu yang tak perasan.. huhu

      Delete
  4. weeeee... selesai sudah yer kak jah... Saya belom pernah naik flight lagi kak.. besa lah org kampung.. kahkahkah.. So tak dapat nak rasa perasaan kak Jah atas flight tu lagiii la.. tapi alhamdulillah la kan selamat sampai.. ^_^ Cepat2 tulis entry baru.. nak baca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. lelah kak jah nak perabihkan cerita sabah ni dik non.. hahaha
      tak apa nxt year boleh plan lah naik flight dgn family Lieya yer :)
      tunggu nxt2 entry ;)

      Delete
  5. Biar delay sikit Zaza daripada terjadi yg tak diingini. Cuma kalau ada yg mengunggu di KL tu jenuhlah berjam menanti..

    Yg happy mestilah anak dara dan hero berdua. Apa susah, lapar makan haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer lah kan Kakzakie.. biar delay jgn ada benda2 yang tak diingini terjadi pulak nanti hehe..
      tapi kematu jg lah montot ni.. jenuh menunggu hehe

      ofcoz kak, diorang lah yang happy wpun bapak diorang demam time tu hehhee

      Delete
  6. Farah hari tue lalu jer kat tanjung aru nie..tp tak perasan pulak ada cafe..kalau x best jugak singgah pekena coffee dulu..sebenarnya mmg tak cukup kalau pergi 3H2M jer ke Sabah nie.. tak sempat nak cover semua tempat kan.. xpa nnti p lagi naa... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah Farah, masuk sini pun kena bayar ni.. tp byr utk parking je lah..
      memang tak cukup kalau 3D2N kat sana.. nxt time bleh plan pergi 5D4N pulak yer :)

      Delete
  7. Dah selamat sampai dah...Bolehlah makan McD semula...
    Bila nak post ole2 tu...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe boleh2 nak makan McD puas2 kat KL ni
      Ohh sorry lupa mintak address.. nanti email address BM yer :)

      Delete
  8. uish 1st time dengan sugarbun..ada macam marrybrown plak.yang bulat2 atas pasir tu memang keje ketam2 kecik.apsal bebulat pasir tu?haa yang tu kena tanya ketam :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha tu lah.. tempat ini mcm cafe je Afzal...
      hahaha kerja si ketam lah tu buat pasir bulat mcm taik kambing ;P

      Delete
  9. aku x jumpa pun sugar bun ni dulu.haaha

    ReplyDelete
  10. Akak kalau travel guna bas udara memang le parking kat LCCT je kalau naik kapalterbangmerah le. Parking yg namblas ringgit tu jew.

    Akak kalau gi sabah harus mengulang pulau2 yg indah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh saya tak pernah pulak parking kat sana.. risau parking lama2 kat tempat open mcm tu... :)

      Delete
  11. dah desperate sangat ke dugong2 tu terdampar kat beach depan cafe tu? hahahahaha..

    mee goreng mamak dlm flight tu sedap tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha dugong menikmati angin laut daaa ;P
      meegoreng dalam flight tu tak sedap.. sebab mee dia dah kembang.. mahal pulak tu.. cisss... hahaha

      Delete
    2. nasi lemak pak naseer tu yg sedap kan..

      Delete
  12. Bestnya dah sampai sabah. Fiza pulak yg masih x berkesempatan. Tapi kalau ke Sarawak jgn lupa roger okeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak apa Fiza, nxt year boleh plan pergi Sabah yer hehe
      Fiza, bulan september tahun depan akak ke Kuching.. hope boleh lah jumpa nanti ;)

      Delete
  13. Haaaaaa part paling takut yg gegar gegar kat atas tuuuuuu!

    Acanne nak pegi london ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang takut wehhh cuak giler aku..
      Klau gi London gegar2 mcm tu aku ok je.. janji sampai ke London.. itu baru syiokk hahahhaa

      Delete
  14. Best best.. ntah bila kami ni nk smpai sabah bah... :-)
    Ha a, ada org kata g sabah kena ada passport kan.. tak faham gak, kan masih malaysia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah ada rezeki nanti boleh sampai yer Lieyna :)
      ha tu yang tak paham jg.. tapi kami pi haritu pakai ic je

      Delete
  15. aduh pn zaza, petang baru sampai sini... seronok lah tengok gambar-gambar kalian semua.. meriah.. hepi holiday.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. its ok mama.. bz yer seharian.. :)
      btw thx ya :)

      Delete
  16. Sakan sungguh ni berada di Sabah.. sampai begitu banyak entry sabah nyer :D
    alhamdulillah suka tengok satu family yang riang ria macam ni moga kekal ceria hingga ke syurga amin :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha perginya sekejap je tapi entry kemain banyak part ;P
      InshaAllah terima kasih atas doa.. sy doakan kebahagiaan awak jg ;)

      Delete
  17. Napelah tak fokus dekat omputeh yg tengah landing tu ..... nak gak tengok benda free haha.....
    mcm sedap weyh tengok roti kawen tu....
    Berapa RM agaknya cik Jah habis utk percutian yg best tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ko giler Bedah!! silap2 karang dia yang ketuk kepala mak ni
      Roti kawin tu roti bakor biasa je.. tak ada menarik pun.. RM berhabis tu Cik Jah tak nak lah war2kan.. nanti orang lain baca ni kata nak meriak pulak.. hehehe

      Delete
  18. yg bulat2 tu pasir ke? cane lak jadi cam tu? heee... bila la nak sampai sabah lak ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah pasir.. itu ketam punya kerja.. dia yang buat pasir tu jadi bulat2
      plan nxt year ke sabah tau.. best!

      Delete
  19. akhirnya.. hahaa.. tapi gambar paling best.. mat salleh bersidai kat situ.. asal boleh je.. nak baring2 kat situ.. ish2/.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha tu lah pasal.. dia ingat pantai kat Phuket ke..

      Delete
  20. tak sabar nk ke sana..plan bulan 3 ni..hee

    ReplyDelete
  21. bestnya lepaking di tepi pantai tu..bestla sabah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. best Fiza.. boleh lah plan ke sabah nnt yer!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah