Thursday, November 7, 2013

Cekodok Labu

Macam poyo jew, macam menggelabah jew, macam gud gud jew.. hahaha. Memey menggelabah punnn!!! tajuk entry tu kemain ko nak 'secret' sangat.. padahal nak share recipe.. miahahaha

CEKODOK LABU. Pernah dengar??? kalau tak pernah dengar atau tak pernah tahu.. moh ler aku kongsi sket recipe dan cara buat cekodok labu eh..

Eh chop!!! masa aku nak buat entry ni kan, Khairine ada kat sebelah aku.. ko tau tak dia sound aku apa??? 

Cekodok???? ek elehhh semua orang pun tahu buat cekodok mummy
Kongasam punya anak.. hahahahaha.

Ok lah sebelum aku lebih menggelabah lagi kat sini.. mari aku mulakan dengan step yang pertama yer..

Sepotong labu.. 

Bila dah potong kau rebus sampai empuk labu ni.. lepas tu tos sekejap.

Dah tos, ko lenyek kan labu tadi.. tak kisah lah nak lenyek pakai apa pun.. 
nak pakai steamroll pon bolehhhhhh.. hekhekhek ;P

Dah lenyek, kau campur sikit dengan tepung.. agak2 je masuk tepung tu.. asalkan tak lembik sangat atau tak keras sangat sudehh.. Jangan lupa tambahkan gula dan garam.. karang ko makan cekodok tawo pulak.. 

Ohh sebelum Kak Jah lupa, kan air rebusan labu tu.. ko jangan buang tau.. aku gunakan air tu untuk bancuh labu & tepung (macam gambar atas ni).. konon2 macam air stock ar.. gittue!!

Paham?? kalau tak paham, kau bancuh je lah dengan air paip.. hahaha.

Bila dah siap, boleh lah panaskan minyak dalam kuali..  then cuba celupkan jari kau dalam minyak panas tu tengok samada minyak dah panas ke belum.. kalau dah panas boleh lah goreng kodok tu =)

Siap!!!


Selamat mencoba =)

45 comments:

  1. Sure sedap.ai is suka labu.nti boleh cubala za

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapp jg Rine.. ala2 buat kodok pisang gak.. tp kita swap to labu je
      selamat mencuba ;)

      Delete
  2. tak pernah lagi buat cekodok labu nie zaza...must try...hehehe

    ReplyDelete
  3. ohhh jarang dengar cekodok labu.. nice idea la kak..

    cekodok labu kak zaza meletopss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa tu lah..selalu org buat kodok pisang.. now kodok John Labu hehe..
      nnt try tau Nanie :)

      Delete
  4. sodap eh nampak cekodok labu tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sodap.. lagi sodap dari kodok pisang :p

      Delete
  5. pes time tau cekodok labu ni... macam menarik jer... boleh cuba ni... hik hik hik...

    *welcome to the club babe!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha macam macam macam je.. nnt you try tau Farah ;)

      *yeahh I bz td..nnt I join the conversation tau.. tunggguuuu* =))

      Delete
  6. Secrt recipe bgt ni..hehesllu dgr cekodok pisang je ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kennn.. mmg secret sangat sbb jarang dengar kodok labu :O

      Delete
  7. Wah dah jadik chef yer zaza skrg..hehehe.. xpa2 nnti ceq try secret recipe cekodok u nie..mesti meletops!! =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tak maknanya chef farah oiii...
      you must try tau.. nnt up kat entry tajuk kodok labu ;))

      Delete
  8. Mommy zaza...ya ampunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!!!
    Sedap yer cekodok labu...x pernah makan lagi....ya Allah...tgk comel2 jek cekodok zaza tau...gerammmm ye nak kunyak masuk perut...arghhh tidak laparrrrrrrrrrrrrrrr hahahhahaha dah lah belum lunch nih kikkiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa kesian Umi QI.. ok ok balik ni pi pasar malam cari labu eh.. mlm ni buat lepas tu kasi up satu entry 'kodok labu' hehehhehee

      Delete
  9. ish pes time tgk..selalu tgk org buat sira labu, lepat labu, labu masak lemak....mesti sedap lemak2 cekodok labu ni kan....thanks zaza share resepi mastercip ni....kang i try lah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa kennnn.. ko kena try buat ni nnt Lieya =))

      Delete
  10. Komen entri ini di sini : http://relakssminda.blogspot.com/2013/11/resepi-istimewa-hari-ini.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. terima kasih BM.. lalalalalala =)))

      Delete
  11. Heeeyy... cantik pun jugalah Zaza - kuning. Menarik sebab kakak tak penah buat lagi. Kalau bingka dah selalu. Good.. lain kali kakak nak buat - tak terfikir pun sebelum ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee trima kaceh kakzakie... akak mesti try tau.. nanti up dalam entry boleh panjang2 kan recipe labu ni kat org lain ;))

      Delete
  12. alololo senang je labuuuu~ hahahaha.mlm ni ku buat.ko tunggu aku up pic kat IG nanti.wakakakaka

    ReplyDelete
  13. ni masakan mak dolu2 ni...kegemaran famili kiteorang ni... mak lizz suka sangat la buat jemput labu ni sedap senang n mudah...masak terus ngap minum ngan air kopi perghhhhh...*telan ailio
    hai sepotong jer tu cukup ker tu hehe...nanti nak buat jugek le cucur labu ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh Lizz dah tau yer.. ha tu lah zaman skrg ni terlampau bnyk sgt recipe yg dah di bega2.. ada yg tahu dan ada yg tak pernah tau kewujudan kodok labu ni hehe.

      Sepotong tu cukup je Lizz utk family Zaza yg kecik ni :)

      Delete
  14. 1st time tau labu bleh wat cokodok..mcm sedap jeee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha kalau 1st time tau nnt boleh lah try buat yer :))

      Delete
  15. macam best je.macam sedap je..nak try nanti lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha mmg macam best je macam sedap je.. nnt try buat yer Fiza :))

      Delete
  16. OO camtu.. tapi alkisah tak makan labu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok boleh tukar pada pisang.. buat kodok pisang yer :))

      Delete
  17. Tak pernah buat. Blh lah try nnt.

    ReplyDelete
  18. Selalu labu ni buat pengat, buat bingka buat lepat tapi org le buat so kali ni boleh le sendiri try sebab buat kodok je pun kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha mmg kodok je pun sis.. nnt try yer

      Delete
  19. salam singgah dari blog rilaksmindaBM, ..nak juga rasa camana ckodok labu ni... yes labu buah yg digemari Rasulullah selain kurma. ~www.nazlee.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam PCL..terima kasih sudi dtg kunjung :))
      ok nnt try buat yer hehe

      Delete
  20. saya belom pernah makan lagi cekodok labu ni kak. boleh try bt lah nanti ^_^ macam best ja . macam sedap ja hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kena try Lieya... memang sedapppsss :p

      Delete
  21. knfirm sedap..nmpk garing jew.. macam sedap je.. :p

    ReplyDelete
  22. X pnh buat sbb SA x suka mkn labu...

    ReplyDelete
  23. Siyes....seumur hidup tak pernah buat ..tp okje suka labu ni...lemakkan rasa dia Zaza....makanan sunnah ni! Mesti sedap tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah