Wednesday, March 6, 2013

Berhati-hati

Story source : http://www.facebook.com/NjwaLatifs

Tak tahu sejauh mana kesahihan cerita ni.. Tapi kalau benar2 pernah berlaku, harap anda berhati2 lah ye.


Sedang saya menikmati Tutti Frutti.., tiba2 datang seorang kanak2 lelaki melayu dalam lingkungan umur 8 tahun. Duduk disebelah meja saya & berkata: Pakcik., mahal tak ice-cream tu? Dia ada jual sikit2 tak?


Saya jawab: Kalau adik ambil banyak, kena la bayar lebihBeliau terus mengajukan soalan demi soalan, tapi saya mendiamkan diri. Mungkin anda anggap saya sombong atau angkuh. Mungkin ada yg berkata: Ala Max ice-cream macam tu pun nak berkira, belikan la aje kat budak tu."

Sebenarnya rakan saya dah terkena. Beliau didatangi oleh budak seperti ini, & beliau belanja dia Tutti Frutti., duduk berbual dgn budak tu, dlm masa 5 minit 2 lelaki berusia approach dia dan berkata Awak culik anak saya ye...budak tu pun berkata: Ayah ni la pakcik yg suruh saya naik kereta dia.

Pendekkan cerita, rakan saya diugut supaya bayar RM1,000 kalu tak hendak perkara itu dilaporkan pada polis. "Ayah" budak tu siap tunjuk laporan polis yg dibuat yg mengatakan anak dia hilang & diculik. Untuk tidak kecoh rakan saya ke ATM machine & bayar Ayah budak tu. Mereka hilang setelah mendapat RM1k.

Cara baru warga kota cari duit di KL ketika musim cuti sekolah ini. Oleh itu., saya berhati2 & tidak layan budak itu. Bukan saya kedekut tapi mengapa budak 8 tahun jalan seorg diri & datang tanya kat saya pasal ice-cream. .?


30 comments:

  1. Salam,
    Taktik yang pasti mudah akan terpedaya...Bahaya nih.
    Thx for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Bin,
      zaman sekarang tak tik yang kita tak pernah terfikir boleh jd jenayah pun boleh terjadi.. berhati2 lah ye :)

      Delete
  2. macam macam cara nak dapatkan duit cara mudah sekarang ni... hurmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. mcm tak ingat dosa pahala plak dorang ni.. hurrmmm

      Delete
  3. erm.. x terfikir pun ada taktik camni. bahaya betul.
    ramainya yg kita xleh percaya skg. peminta sedekah, bdk kecik, org yg kereta rosak tepi jalan.. semua tu ada kemungkinan nk kenakan kita.
    smga Allah melindungi kita dpd manusia2 yg suka menganiaya org lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Ira, mmg bahaya. jenayah ada dimana2 je skrg ni..
      Ira pun be careful ok :)

      Delete
  4. assalamualaikum ... thanks share citer nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..
      sama2.. berhati2 yer.. :)

      Delete
  5. jahatnya....mcm2 cara org nak menipu sekrng ni.....
    thank you for sharing this..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. benda yg tak di sangka sebenarnya.. kita berniat baik, aleh2 lain plak jdnya.. so berhati2 lah ye :)

      Delete
  6. salam..follow sini,macam2 sekarang nie..hope kita lebih berhati2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam SKA,
      terima kasih sbb follow balik..
      sama2 lah kita berhati2 :)

      Delete
  7. sennagnya cari duit...guna budak2 ja..sbb kebanyakan kita cepat kesian pada budak2,kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la sis, bahaya betul lah skrg kann.. hummm

      Delete
  8. Oh sweet tree belakang umah u ye...heheh ok lah tp x per bg kami yg baru nak merasa its good kot...kalo nk betul2 rasa kekoreanan kena pi korea lah jawab yer kekekke...nice to meet u...i follow u ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaaha tak tau bilanya nak gi korea..
      nway terima kasih sbb follow blk :)

      Delete
  9. TQ dengan perkongsian ini Zaza.. licik betul diaorg nikan... ada ada aje helahnya...yelah mesti kita kesian punya tgk budak cam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermm Okje kena lah sll berhati2 yer..
      kadang benda ni tk dijangka kann :)

      Delete
  10. Singgah dtg bila sakit berkurang. TQ doanyer ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, semoga KA kuat yer :)

      Delete
  11. taktik camni pun dh ada...ligat je otak diaorg yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah dorang ni ada je benda nak buat jenayah! chilakers betuii .. ggrrr

      Delete
  12. Bunda pernah gak dengar cerita camni...apa pun berhati2 tu lebih elok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer Bunda, sama2 lah kita berhati2 :)

      Delete
  13. assalamualaikum ... tqvm ... done follow u back

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.. u are most welcome.. :)
      thanks too

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah