Wednesday, March 20, 2013

Interview & Tertipu

Sambil driving nak pegi kerja pagi tadi, aku rasa macam terpanggil pulak nak share pengalaman aku based on topik JoHaRa Pagi ERA. 
Rasa macam nak call je JoHaRa tadi, tapi mak malu nak... *sambil tunduk tutup mulut* puiiii malu lah sangettt!!!

Sampai je opis, aku continue dengar via DVR player. Kelakar dowh bila dengar caller2 yang cerita pengalaman dorang. 

Tajuk : Pergi Temuduga untuk kerja lain, tapi bila dah mula kerja, rupanya kena buat benda lain 

Last time aku pernah ada pengalaman bodo macam tu . Bengang giler siot!! menyumpah-nyumpah aku. Gggrrrr.

Rasa2nya dizaman awal tahun 2k kot, time tu baru2 kawin, masih lagi bekerja, tapi lepas2 tu rasa bosan nak kerja, so aku berenti.. 
sebulan dua seronok lah dok rumah, feeling ala2 SuperHousewife gitew... 
bukan SuperMom tau!! coz time tu Khairine belum wujud lagi dimuka bumi ni.. ekekekeke.. 

Lepas dah bosan dok rumah jadi SuperHousewife, aku pun saja2 cari kerja balik.. memang bosan giler dok rumah time tu, dah lah anak pun tak ada lagi, abes apa yang boleh aku gelebek kat rumah sorang2 time tu kannn???!! jiran tetangga pun tak kenal time tu apatah lagi Ketua Kampung.. hehehe *joking*

Aku apply position Secretary.
Arrangement untuk interview pun dah settle, tinggal nak pegi interview je. 
Satu hari tu, semangat kemain berkobar2 lagi nak pegi interview. 
Dah pakai chantek2, start kereta, terus menuju ke tempat interview tu on time.

As usual, isi borang, tunggu turn nak di interview. Time tengah interview tu, aku sangat confident okeh!! ahli panel pulak dok tanya soklan2 yang memang ko tak duga time tu sebenarnya ada agenda disebaliknya.. 

OK settle.
Memandangkan aku tak bekerja time tu, dia kata aku boleh start kerja immediately. 
Wah kemain sonok, gi interview senang2 boleh dapat kerja.. hahahha

Aleh2 dia kata dia nak hantar pegi training dulu. Errkkk training gapo plok ni??? 
tak kan position secretary pun nak hantar training!!!?? *wonder disitu* hurmmm

Dia kenal kan aku dengan 2 orang staff kat situ, sorang lelaki, sorang pompuan. Sekali dia ajak aku keluar (training katanyer), bawa barang2 dalam bag, tahan teksi, naik teksi, terus menuju ke Desa Pandan. 
Training apakah sampai kena naik teksi??? 
OK aku pasrah je, perati dulu apa dia nak buat...

Sampai je Desa Pandan, aku tanya kat dua orang umat tu, ni kerja apakah sebenarnya??? 
maka si umat2 manusia tu pun dengan slamber menjawab kerja ni bukan jual barang, awak jangan salah faham, kita cuma nak promosi kan barang ke dari office ke office je, bla bla bla bla.. Nampak tak ada sedikit kekeliruan disitu??? 

Aku : Ohhh yer ke, tapi kenapa time interview dia tak bagitau pasal ni. *dalam hati menyumpah2* saya apply position sebagai secretary, tak kan secretary pun kena buat kerja2 macam ni juga?? kalau macam ni lah, saya rasa saya tak interested. 

Apa ko rasa time tu???????? hanginnn betul aku, 
ohhh baru lah aku admit yang sebenarnya kerja tu adalah kerja JUAL BARANG DARI SATU OFFICE KE SATU OFFICE wokeyyy!! Arrghhh patut lah bagai nak rak ko hangkut sekali bag ala2 Akademi Fantasia tu.. konon budget macam steward & stewardess giteww :p 
Rupa2nya ini kerja ko yer.. Mak rasa tertipu sangat.. huwaaaaa :'(

Dah lah datang interview pakai cantik2, drive ketempat interview, aleh2 ko ajak aku naik teksi pulak!! giler ke apa oiii???

Terus aku angkat kaki, tahan teksi, pegi balik ke tempat interview tu. Helok je sampai kat tempat interview tu, bayar tambang teksi, keluar je teksi, duit baki berterabur jatuh dalam longkang!!! 
apa ko rasa lagi???? dah lah malang ditipu, malang pulak lagi duit ko jatuh gedebok dalam longkang... hahahahaha nak nanges aku weh. 

Dalam keadaan tengah hangen satu badan, aku biar je duit tu dalam longkang, rejeki ko lah longkang oii, dapat duit sedekah dari aku.. huhuhu

Cepat2 start kereta blah dari tempat malang tu, balik rumah rasa macam orang bodo.. hahhahhaahaha puiii.. menyesal aku pegi interview tu..

37 comments:

  1. Replies
    1. Memang sis.. mcm2 boleh jadi kalau nak menipu huhuhu
      sedey =(

      Delete
  2. saya pon pernah kena akak...
    lagi malang dah time tu kerja moto x da roadtax kena naik kenderaan sendiri..
    skali dia bawak sy g area png pulau.. skali kena saman ngan JPJ! lepas tu round satu penang tensyennye!!! kena maki ngan orang x nak layan la..
    macam akak ckp la kita x jual brng kita promosi je.. target 1 hari 100 orang bla2.. mean redah pjbt gomen tnpa permit.. arghh seksaaaaa ikot hati nk cabut je tpi org yng guide sy tu bkn main lgi bercakap! (dasar direct selling!) ikot smpai ptg abis.. masa blik nyaris exksident phuii!! mmg sial nasib buat kerja bodoh tu.. esok tu x pergi dah.. then kena marah ngan abah! sebab kena saman dh tahu moto x de roadtax gagah pergi (pergi sebab mak desakk) pengalaman yang sgt buruks!! huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkah lagi sadis pengalaman Cheida tu ek. sampai kena saman bagai.
      tapi memang chilakers kan org2 mcm tu! tergamak dia pedaya org buat kerja mcm tu.. mmg lah cara halal, tapi kenapa tak terus terang je kann.. ni apply kerja lain, lain yang kena buat.. choyyy sangat.. cisss

      Delete
  3. sy pernah kene..tp xsempat keje la.. interview je, hri 1st keje dh lain mcm, trus blah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha mcm kelakar pn ada kan Tina, rasa mcm bodo je adoiii :D

      Delete
  4. Pengalaman itu sesuatu yg amat berguna utk pedoman di diri dan org lain dimasa hadapan. Bersyukur kerana diberi pengalaman walaupun ianya pahit.
    p/s: Lain kali selidik latar belakang syarikat dulu ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Bin, pengalaman mengajar erti kehidupan sebenarnya..
      dah selidik gamaknya, tapi kalau dia advertise lain, dan akhirnya jadi lain, tu sapa nak jawab ek?? hurmmm nasib badan :(

      Delete
  5. pengalaman terbaik dlm hidup. mmmg skang kena lebih hati2 sebab ramai yng nak ambil kesempatan aje !

    ReplyDelete
    Replies
    1. KA, ermm betul tu pengajaran & pengalaman

      Delete
  6. huh!!! agenda tersembunyi rupanya....... lepas nie kena hati2 dulu...... nasib baik jual barang...kalau kena kerja lain...lagi teruk./....

    ReplyDelete
    Replies
    1. remy, yer lah kan.. lain yang dijanjikan, lain yang jadi.. how dare =(

      Delete
  7. Memang dugaan betul lah. Sapa tak hangin klo kena tipu kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha memang hangin kann Fiza.. puiii :p

      Delete
  8. Ya allah,kalau SA la..sure pergi bambu kat tempat interview tu...memalukan betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke kalau ikutkan mmg nak bambu je..
      tapi disebabkan time tu malang bertimpa2, maka balik saja lah gamaknya hahaha

      Delete
  9. zaman sekarang ni macam cara orang nak menipu...kene berhati2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer Bunda, sama2 lah kita berhati2 :)

      Delete
  10. nape cik Bedah tak sepak laju2 makhluk2 tu...stkt ni x pernah la lg cik kiah kena mcm ni..klu kena agaknya mau kuar nanah telinga org tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. errkkk tak sempat nak sepak laju2 cik kiah oii
      hahahaha agaknya kalau cik kiah yg sound makhluk tu, nanges 48jam makhluk itu agaknya :p

      Delete
  11. hehe... OKje dengar jugak pagi tadi masa nak menghantar anak ke sekolah tadi....
    Zaza ada pengalaman ye rupanya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje, kannn mcm kelakar pun ada, macam teraniaya pun ada bila dgr callers bercerita.
      pengalaman pahit kekdahnya hahahhaha

      Delete
  12. assalamualaikum ... klu saya kena camni , mau saya simbah cat kat office tuh ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam.
      hehe simbah cat merah baru dia tau.. kannn :p

      Delete
  13. Aduyaiii malang betulll.....napa lah diorg tipu zaza...x baik ler...hipokrit betulll bgus lah cerita u buat i terkenang masa lalu....dulu i mintak keje kerani je pakai lah spm ye kelayakan wpun i ada degree hahhaha....so diorg yg tertipu mula ingat yer...alih2 diorg telek muka i yg x cantik nih ckp muka u x mcm ruper org amik spm jek...hahhahahha pulak dahhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha nasib nak terkena time tu Julia.. redho je lah kikiki
      org cantik tak kan kelulusan spm je kann. padan muka dorang plak kena tipu dgn julia :p

      Delete
  14. Replies
    1. Phat, penipu besar betui lah dorang ni kannn..

      Delete
  15. hehehe....sbb tu bila saya nak mntk kerja kat tmpt lain saya mesti google company tu dulu...tgk business nature dia apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita dah google, masalahnya orang kalau nak menipu, apa je pn di boleh buat utk pengaruh orang yg tertipu mcm kita ni.. huhuhu sedey =(

      Delete
  16. ee teruk betulla dierang ni...kan...sakit hati betul...kalo dah kena macam ni rasa cam tertipu...

    ReplyDelete
  17. Singgah pagi sini jenguk Zaza...

    ReplyDelete
  18. Memang Mcm2 Sekarang Nie..Sbb tue Kalau G Interview Rase mcm senang giler nak dpt tue kene tgk jgk keje ape kan..Biasenye keje2 yg senang nk dpt tulah keje2 yg mcm hampeh2 nie..huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah