Monday, March 25, 2013

Sila Bawa Duit Jutaan Ringgit Ke I-City

Sebelum aku buat entry kisah gumbira aku ke i-city sabtu lepas, meh sini aku nak cerita dulu tentang ketidak puasan hati aku terhadap i-city.

Ni kali kedua aku ke i-city semenjak dibuka.

1st time pegi dulu tahun 2010, time tu Water World, Snowalk, Trick Art Museum semua jadah tu blom wujud lagi.. yang wujud hanya City of Digital Light.. tu pun tak secantik sekarang decoration lighting dia.

Rasa macam nak menyumpah2 je bila pikir2 balik beratus2 duit dah ditaburkan kat sana. Aku tak kisah kalau itu dapat memuaskan hati anak2 aku. Nizam lagi tak kisah sebab dia yang keluarkan duit untuk family. Dia kata I'm happy if u & our kids had fun.. for me, everything family must come 1st. OK Fine Bie.. I'm happy.. Thank you sooooo much =)

Apa yang membuatkan aku rasa ralat sangat, tang semua benda ko nak main kat situ, ko kena bayar.. Even though dari mula ko dah difahamkan charges untuk parking sahaja RM10. Aku paham lagi kalau setiap benda ko nak main pun ko dikenakan bayaran. Even kat fun fair/ game centre pun itu lah rupanya jugak!! kena bayar setiap apa games yang ko nak main.

Apatah lagi zaman sekarang ni ASAL BARANG JADI DUIT. Ko jual lah taik celup tepung kat tepi jalan pun, ada kebarangkalian orang akan beli.. orang bukan tahu pun apa yang ko jual tu, janji laku, ko boleh jual, boleh mendatangkan duit... apa orang kisah pun.

Tapi ko fikir lah Bedah!!! they cost you RM5 per game wokeyyy!! itu minimum charges untuk satu game.. ini cekik darah namanya!! lagi ko kena pakai smartcard pulak, abes je duit dalam card tu, ko kena topup lagi, lagi, lagi & lagi sampai duit kau habes disitu!!

Abes kalau ko bawak anak ko sederet macam keretapi ekspress senandung malam panjangnya, tak kan ko nak say NO to them rite?? Nasib lah anak aku dua ketui tu je. Itu pun dah koyak rabak poket bapak dia mengeluarkan duit..

Kalau dah 5 hengget 1 game, 2 orang dah 10 hengget untuk 1 game je tau!!! abes takkan anak ko nak tengok je games yang hado sekeliling i-city tu kennn??? tu tak termasuk lagi makan & minum, haaaa pokai disitu..

Mula2 sampai je Nizam terus beli smartcard yang dah siap ada RM100 didalamnya. 

1) Masuk SNOWALK = RM80 untuk 4 beranak (itu tak termasuk sewa kasut bodo dia)
2) Balance RM20 = entrance untuk masuk ke Trick Art Museum (so habis duit dalam kad tu)

**Entry tu akan aku update nanti**

Nampak tak baru dua tempat je dah RM100???? macamana pulak game2 yang lain??? 
kalau anak2 ko boleh tahan tengokkkkkkkkkkkk je game2 yang hado kat sekeliling dia time tu tak apa lah jugak.. Ohhh tidak bagi anak2 aku yer tuan2 & puan2. Harap maklum!

*Conclusion* terpulang pada setiap individu untuk ke sana & terpulang juga macamana korang menilaikannya. Jangan salah faham dengan statement aku ni yer!!! Tak dinafikan, memang fun bila ko kesana, apatah lagi anak2.. dalam pada fun tu, ko akan merasa hazab nya bila tibanya ko dirumah, merenung-renung atas ceiling sebelum tido, berapa banyak duit ko berhabis kat sana.

Tapi bagi aku tak worth it lah kalau dorang charge ko semahal itu.. melainkan orang2 yang tak kisah or orang yang terlampau banyak sangat duit dia sampai tak tahu nak buang kat mana lagi.. abes tu macamana pulak dengan orang2 yang datang dari luar bandar yang kemampuan dorang tak semampu kita yang dah berhabis banyak kat sana kan???!! kesian dowh...

Nizam topup lagi RM20, Khairine & Danish dah main boayan pusing2, RM10 makanya ada balance lagi RM10 dalam smardcard tu, Danish & Khairine sibuk nak main permainan lain yang ada kat sekeliling sana.. yang buat aku tak puas hati tu, fun car open air yang bodo tu je RM20 satu kereta untuk seorang okeh!!!! (location, kat depan Old Town White Coffee.. pada yang pernah sampai sana, korang tau kat mana letaknya fun car ni).
Kau giler ke charge sampai RM20!!??? bukannya boleh naik satu keluarga pun satu kereta tu.

Last but not least, hanya bumper car je yang mampu untuk anak2 aku habiskan duit dalam smartcard puaka tu.. tu lah last game yang dorang main, lepas dah abes itu pun sampai senget benget muka dorang merajok kononnya nak mintak main benda lain pulak... 
tapi tak dilayan oleh bapak dorang.. 

Credit to info yang aku spot tadi sebelum aku buat entry ni. Rupa2nya pendapat dia sama dengan pendapat aku... *gimme five lah bro* Klik sini untuk baca

Tunggu lah aku buat entry SNOWALK & Trick Art Museum pulak..

17 comments:

  1. zaza pun pernah pegi masa2 bukak dulu... terbaru lom sempat pegi lagi huhuhu

    ReplyDelete
  2. aku kene pikir gak ni...ingt sabtu ni nak g...xyah ler...

    ReplyDelete
  3. memandangkan anak aku dah sederet keretapi senandung mlm, so aku akn lupaknlah hasrat aku tu...suka2 gak tapi jgn membazir....tq for that info...

    ReplyDelete
  4. x pernah pergi dan x kan pergi sebab dah baca banyak review ttg ni...dorang buat specific reason dalam tv pun still x sama...

    ReplyDelete
  5. haaaaaaaaa...good entry...as parent mmy i very concern about apa itu jimat cermat....so i pernah pi gak pertama kali i-city bulan disember 2011...yg paling x best yer...masuk amik kad kan...pastu nak bayar RM10 parking tuh guna mesin....dan mesin byr parking tuh dah la x byk....adalah satu dua itu pun jauh2 mak aiiiiii....kalo time cuti sekolah cm nih lagi lah beratur panjang lah berator semata2 nk byr parking...dulu dah terkena dah mau kt sejam beratur sahaja nk byr parking kt mesin tuh....gerammmm, tolonglah perbanyakkan mesin byr parking...lg satu rasanya idea letak mesin tuh ok lah...why not bila keluar je terus byr kt pintu keluar masuk i-city kan itu bijak nama yer...kesian mak bapak bwk anak ramai2 kena beratur memanjang cm ular...huh!

    ReplyDelete
  6. ramai blogger review memang cekik darah tempat tuh! silap2 nak ambik gambo pon kena bayo..hehhehe

    ReplyDelete
  7. mmg ramai komplen..jd mmg betuilah cekik darah..tobat tknak pegi

    ReplyDelete
  8. AJ tu bawak sorang je anak buah kak..
    Dah habis seratus lebih..
    Tu pun buknnya main semua pun..
    Baik pegi genting je..
    Puas hati....

    ReplyDelete
  9. Memang tak berbaloi.
    Saya yang selalu lalu depan I City tu, tak pernah sekalipun masuk..Sebab byk review kata mahal tak bertempat...

    ReplyDelete
  10. 'pakcik kayoooooooo' - jerit tauke I- city

    ReplyDelete
  11. ict tu dah lari dari konsep asal... memula dulu semua free...... tapi sekarang semua kena byr......so lama2 jadi "I cash Tarak" ler ( ict jugak)

    ReplyDelete
  12. kat ICt tu OKje gi snow walk dia je....lain idaklah teman main...hehe

    ReplyDelete
  13. mmg pun..cik kiah pun ada gi.. http://alyadina.blogspot.com/2012/06/jalan-jalan-ke-i-city-shah-alam.html .. tapi kt entry tu malas nk meroyan... mmg cekik darah...x worth it langsung...baik g sunway lagoon ke..n sewaktu dengannya..baru berbaloi..mainan tu pun bukannya lama...snow walk pun kena sewa kasut bagai...kalau rasa byk duit sgt boleh la g...

    ReplyDelete
  14. Tq for the info. X jadi nk gi.

    ReplyDelete
  15. Baru je gi semalam....agree dgn entry ni....mmg cekik darah....benar dgn apa yg diceritakan....saya nasihatkan jgn bg yg merancang nak gi...melainkan u all nye salary paid in dollars, pounds or euro

    ReplyDelete
  16. maybe pihak I-City boleh pertimbangkan untuk buat macam legoland...just bayar sekali tapi boleh main berkali2...takde limit....berbaloi2..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah