Friday, March 1, 2013

Crab Flavored Filament Chips

Mungkin ada yang dah tau/ dah pernah makan snack ni, tapi aku baru tau (sangat ketinggalan zaman). Aritu masa balik kampung SIL suruh test makan..  

Hurmm macam ada rasa seafood, bila aku belek2 tengok apakah benda yang SIL suruh try makan ni??? Oooo rupa2nya crab stick yang dicarik2 lepas tu goreng jadi chips. Not bad juga. Sedap wehh.

SIL cakap, chip ni selalunya orang cina selalu buat, especially time CNY.  Semalam try buat kat rumah. Jadi ko! =)


5 step mudah untuk penyediaan (cara aku)

1. Crab Stick - any brand - aku guna chap tesco je Bedah! muroh;
2. Rendamkan dalam air sekejap bagi lembut - senang nak strip nanti;
3. Unroll filament stick tadi & cut into strips - ikut suka nak berapa inch ketebalan/ 
    kenipisan strips tu;
4. Deep fry them in hot oil under medium heat, dalam 7-10minit *ini pun ikut suka nak      
    goreng lama/ tidak;
    **aku suka goreng sampai kekuningan, garing, bila makan rasa dia so crunchy**
5. Place them on paper towels to take away excess oil, then siap & store them in air tight  
    containers, supaya tak masuk angin..

Yang hanget legam ni kerja Nizam...
kononnya nak jadi Master Chef, apa yang jadi???!! Mister Chep ala2 Ajwan Ali :p

Senang je nak buat kann.. bahan pun senang nak dapat. anytime & anywhere je boleh makan. Kalau bawa pegi tengok wayang pun boleh, ye dak?? dah save kat situ! tak payah ko nak beli pop corn :D 

21 comments:

  1. Owh...baru tau. Bley try nih ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh Fiza, senang gilers kann... selamat mencuba =)

      Delete
  2. Replies
    1. Kak Yana, kita pun sukaaaa...sedapp wooo :)

      Delete
  3. yeay...dapat idea baru nak layan anak balik minggu ni....thanks sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome Amanda, sharing is loving kannnn hehehe.. ermm malam ni dah boleh beli crab stick, esk boleh buat.. yeayyy :D

      Delete
  4. salam jumaat yang indah
    semoga 1 march membawa kebahagian dlm idup
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Jumaat jg buat kak zakiah,
      InshaAllah, semoga kita sama2 berbahagia selamanya kak :)

      Delete
  5. serius zaza...noe x pernah makan..dengar pun x pernah...hehehe...mak ni org kg je bedah oooiii... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa something new kannnn noe, better try yer
      hahaha adoii cik bedah, lepas2 boleh lah mencuba buat yer.. :p

      Delete
  6. Tau benda ni...tapi dah lama tak beli sebab pernah beli sekali dulu sampai lama duk dlm fridge....jadi jemu pulak...tengok ni dah macam teringin nak beli pulaklah zaza...buat carik2 cam tu ek...best gak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lor OKje dah tau pun..
      so lepas ni bole lah buat & main carik2 yer.. layannnn hehehhe :)

      Delete
  7. tak penah try buat , tapi da penah makan , taleh la makan , pening , tak tahu pasal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fara kena try skali lg.. sure tak pening lepas ni hihihi :p

      Delete
  8. whoaaaa... macam menarik ja... mana nak cari ni? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hani, beli je crab stick kt mana2 supermaket then buat ikut step diatas ye ;-)

      Delete
  9. tak pernah makan lagi.. dan takpernah tau pun ade bende ni.. lagi ketinggalan zaman.. +__+

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kay, hihihi sama lah kita.. Lps ni jgn lupa try buat yer ;-)

      Delete
  10. idea yang menarik utk anak2 makan ni.. ;)
    ni bukan kata anak2.. mak budak pun sama.. ;)

    ReplyDelete
  11. Salam pagi jumaat, dapat link ni lepas baca n3 OKje, menarik resepi tu, nak cuba try test ye. Salam kenal. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah