Thursday, April 25, 2013

Ciwidey & Situ Patengan, Bandung

Dah keluar dari Rumahtawa Guest House, Pak Budi terus bawa kitorang pegi Kawah Putih.
Perjalanan ambil masa dekat-dekat dua jam plus ikut jalan short cut & jammed... letih montot duduk dalam kereta  =( Memandangkan di mana-mana kat Bandung sentiasa macet, that time Pak Budi bawa ikut jalan short cut.

Tapi short cut pun macam tak short cut juga, still ambil masa lebih kurang sama kalau dia ikut main road yang jammed. Sebab jalan raya yang berlubang-lubang, berlopak sana sini dah macam goyang Inul aku dalam kereta.. teruk giler!!! juga boleh diibaratkan kalau ko tengok tayar kereta ko warna hitam, bila dah redah jalan macam tu, tayar kereta ko boleh bertukar jadi warna putih!! gitew.. hahahaha dasyat kan???!!! 

Standard ar kalau kawasan pendalaman di Indonesia memang gitu kot.. sedih ko!! kalau kat Malaysia, aku rasa dah lama orang panggil Karam Singh Walia buat complain & masuk TV3.. hahahaha.

 Jalan kecil, tapi kenderaan kiri kanan banyak.. mana tak jammed??!!

Tu Pak Polisi tak bertauliah.. kat Indon, asal jaga jalan je mesti dapat tips.. senang banyak! 

Tengok jalan raya & keadaan tepi2 jalan tu.. 
Jalan ni boleh di ibaratkan main road dorang.. w/pun short cut, tapi dorang tetap nak ikut jalan ni juga untuk elak jammed. perrgghh

Haaaaaaa ni lah yang aku katakan tadi, tayar kereta yang bewarna hitam boleh bertukar menjadi putih... hahahhaha terok!! dah tak rupa tayar dah aku tengok.. muahahahha. Maknanya ko paham2 je lah Jah.. berapa ratus kali dah tayar kenderaan ni termasuk dalam lopak yang berlumpur.. (contoh macam dalam gambar tu) wakakakkakaka.. 

Gambar ni aku tak sempat snap penuh lori tu.. sebenarnya apa yang nak tunjuk yang betapa lori sebesar lori sampah Alam Flora kat Malaysia ni pun boleh join ikut jalan lopak & kecil ni.. bayangkan!!!

Ok jom teruskan perjalanan. Sepanjang jalan nak ke Kawah Putih, Ciwidey & Situ Patengan, kiri kanan jalan aku dapat tengok pemandangan yang cantik, very the kampungdotcom. Sawah padi kiri kanan even dalam kawasan rumah pun dorang boleh tanam padi.. hahahaha macam pelik je kann.. *jakun kejap* kalau kat Malaysia ni, kawasan rumah ditanam dengan pokok bunga bagai.


 Keliling rumah sawah padi sokmo.. cantikkkkk

 Padi dah menguning.. 

Sepanjang jalan ni juga bergunung ganang.. 

Lepas je dari kawasan keliling sawah padi, akan jumpa simpang ke Kawah Putih, tapi Pak Budi kata dia nak bawa kitorang ke kebun teh dulu, nama tempat tu Ciwidey.. 

Yeaaayyy dah sampai Cameron.. hehehehe tipu je :p tempat ni namanya Ciwidey.. Selain dari dorang proses buat teh yang biasa yang ala2 teh lipton & etc tu, daun-daun teh kat sini juga digunakan untuk buat teh botol.. korang mesti tahu apa tu teh botol kannnnn???!! ;)

Sampai-sampai je dorang yang makcik2 tukang petik teh ni panggil aku join dorang makan sekali.. lunch time katanyerrr hahahha. Aku pun dengan sopan santunnya balas... Ga apa-apa buk, aku lagi kenyang.. makasih ya.. hehe. Kesian juga tengok kehidupan dorang ni.. 

hahahaha cobaan untuk jadi perempuan pemetik daun teh :p 



  Amacam?? ada gaya tak???





Kemain makcik ni, tiba2 datang kat aku terus nak bergambar.. Eeeuuuww terus rasa diri ni fofular sangat ;P





Dah habis memetik... hehehehe :p

Lepas dah jadi sakai jakun kat kebun teh, Pak Budi bawa pegi Situ Patengan kat situ ada tasik.. kat tasik tu Pak Budi kata ada Batu Cinta.. dia ala-ala pulau kat tengah tasik tu.. kalau tengok dari atas udara, Batu Cinta tu berbentuk Hati (Love).

Sebenarnya ni nak buat cobaan melompat di tengah jalan.. tapi Pak Budi lambat snap.. hahahaha dah macam nak terberak ditengah jalan pulekk. LoL :p


Ni lah tasik yang dimaksudkan.. tapi belum sampai lagi cuma kitorang amil gambar kat sini masa all the way ke pintu masuk Situ Patengan..*Mohon fokus ke arah tasik yer.. gambar budak 2 orang tu jangan kau kisah kan.. heeee*

Fresh strawberry ditanam di Bandung..

Ini namanya buah markisa.

Tugu & 'Patung' Situ Patengan... hahahahhaha.. keras je laki aku kat tepi batu tu.. dah lah tak nak senyum.


Berdayung yukkkk :p

Settle jalan-jalan dekat dua tempat ni, Pak Budi patah balik ke jalan yang sama untuk ke arah Kawah Putih. Sesampai je simpang Kawah Putih, dengan hampanya hujan besar (hujan lebat).. huwaaaaaa :'( So decide tak pergi... so teruskan perjalanan untuk ke FO je lah shopping..


Ko tau apa terjadi??? Jammed nak meninggal okeh!!! sebab hari tu ada perlawanan bola sepak & ada salah satu kawasan yang banjir.. so sana sini jammed.

Jammed ni makan masa dekat setengah hari.. Mohon percaya okeh! turun dari kawasan Kawah Putih lebih kurang pukul 12.30pm, sampai town Bandung lebih kurang pukul 6.00pm.. mampooo dok lama2 dalam kereta?? nanah montot!!!! aku rasa dekat patblas kali tido dalam kereta, bangun pastu tido balik pun masih jammed.. Ggrrrr


 Macet banget.


 Mereka mauk ke stadion untuk nonton sepak bola dong :p


Ayat Indon 

Stadion = Stadium
Sepak Bola = Bola Sepak 

Asal boleh je dorang ni.. janji sampai Stadion.. hahhahahha

Dah buang banyak masa kat dalam kereta je hari tu.. frust juga.. tapi nak buat macamana kann.. hadap je lah Jah oiii.. 

Sampai je town, cepat-cepat pegi check in Hotel yang dah di booking awal-awal oleh Pak Budi sebelum kitorang sampai Bandung haritu.

Next entry aku nak cerita pasal aku ke Spa.. tunggu eh ;)

11 comments:

  1. mak ai...berjalan sakan cik bedah ni...itu hari langkawi...ini bandung plak...mesti lompat2 kegembiraan kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe jalan2 makan angin je Cik Kiah oiii
      Cik Bedah Lompat bintang sepanjang berada kat bandung haritu hahahhaa

      Delete
  2. Comelnye pemetik daun teh tu...
    Peeeewwwwiiitttt..
    AMboih kemain posing ye kak..... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha comel haper nya AJ, muka akak dah setaraf dengan pekerja kebun teh tu dah hhehehe

      Delete
  3. waa bestnye .. >< jom join ^^ http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2013/04/segmen-barang-blog-by-nisha.html

    ReplyDelete
  4. Perghhhh....kalo aku stuck dalam jam then jalan ala-ala off road tue memang nangeh dalam kete dah kott....uhuhuhuhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn.. jammed yang kat KL ni pun aku dah rasa hazab, apatah lagi kat indon sana yang sentiasa macetttt.. arrgghhhh

      Delete
  5. Macam tak best je Zaza... tepi2 jalan tu... tapi kaut pengalaman kan...
    Oh nak menerai petik dun teh eh....sejuk tak kat situ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. OKje, mmg pun.. tapi sedih lah tgk kehidupan dorang.
      sejukkkk sangat ala2 mcm kat cameran gitew :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah