Monday, April 1, 2013

Resipi Ringkas Nasi Ayam

Selalunya aku buat nasi ayam ni time weekend je..itu pun kalau weekend tu tak busy lah..
selalunya weekend, ada je aktiviti kesana kemari. Request by Nizam & anak2.. siapa lagi yang nak request kannn.. :p

Resipi ni yang aku mintak dari kawan aku.. Anne. Senang je buat nasi ayam ni. Tapi complicated sket tang nak sediakan bahan2 dia yang banyak tu.. huhu walaupun resipi Anne, tapi bila masak harus lah ikut cara aku.. kadang2 tu kalau ko amek sebijik2 resipi dari Chef Wan skali pun, tapi kalau cara ko masak tu tak kena dengan gaya atau ada benda yang tak kena, harus lah menu ko tu kelaut kann.. time tu pueh lah mengadjust sana sini.. tu pun puas pikir tak tahu mana datang silapnya... yerdak?? air tangan kita dengan air tangan Chef Wan bukannya sama Bedahhhhh.

Apa yang penting sebenarnya, kita haruslah ikhlas bila memasak.. especially untuk keluarga *feewiiit dah macam Ostajah Semanis Kurma gituk* Yang penting lagi.. kena lah selawat... 

Sekarang aku nak share resipi pulak secara turun temurun.

First sekali, gantung kan kertas resipi macam aku buat tu.. eh tak tak tak hehehe saja je tipu.. hahaha. 

Nak kata pro sangat masak nasi ayam tu idok ler Bedah oiiii..setiap kali aku masak nasi ayam, kertas ajaib ni akan sentiasa menemani aku kat dapur.. hahahaha.. kelas akak siap sepit kat tingkap.. ko mampu??!!

Original copy dari tuan punya resipi, Anne.. *thank you Kiah* =) Bahan2 diperlukan memang aku ikut sebijik2 dari resipi yang Anne bagi dalam kertas tu.. tapi kuantiti pulak aku main hagak2 ajos.. ikut selera tekak sendiri.

Mula2 aku akan buat stok ayam dulu


1) Stok Ayam
   - beberapa ketul ayam (terpulang berapa ketul/ ekor ayam nak guna)
   - Air
   - Bawang besar (dibelah empat)
   - Kiub ayam knorr/ maggie
   - 2-3 potong halia
   - 1-2 batang & daun saderi

Kalau stok ayam, resipi Anne gunakan 4-5 ketul ayam (tengok kat kertas tu) tapi aku gunakan semua ketulan ayam yang akan aku goreng nanti, dimana semua tu aku rebus dulu buat stok ayam lepas rebus boleh lah marinate ayam tu.. so kalau nak goreng nnt, tak perlu lah menggoreng lama2. 

Keluarkan ayam2 yang direbus tadi, masukkan daun & batang saderi, bawang yang dibelah empat. Tadaaaa... automatik terus jadi sup ayam untuk dimakan dengan nasi nanti.. sangat mudah =)

Lepas ayam tadi dah direbus & di tos, sekarang boleh lah marinate ayam tu. Ini lah rupanya.


2) Perapan Ayam
   - Halia & bawang putih ditumbuk halus
   - Kicap manis 3 sudu
   - Sos tiram 2 sudu
   - Lumurkan semua bahan pada ayam yang direbus tadi

Ni ayam yang dah siap digoreng.. hitam-hitam si tompok manis.. hahahaha. Jangan takut yer.. ni sebab campuran kicap & sos tiram :p

Lepas tu boleh lah sediakan sos cili.

3) Sos Cili
   - 4-5 batang cili masak/ cili merah yang dipotong kecil
   - Bawang putih 2-3 ulas
   - Cuka/ air limau nipis
   - Garam & Gula
   - Blend semua bahan diatas bersama sedikit air rebusan ayam
   - Lepas dah blend, masukkan kedalam periuk & didih kan seketika sampai pekat  ke atas api.

Sediakan kebun sayur ni jugak

Last sekali aku masak nasi.. gambar kat atas tu empat step untuk masak nasi ayam cara aku.

4) Nasi
   - Hiris halia & bawang besar nipis-nipis
   - Butter/ mentega 2 dulu
   - Beras 3-4 pot (terpulang berapa banyak nak masak)
   - Stok ayam 4 pot
   - Daun pandan (option, tapi aku tak guna daun pandan)

Cara masak nasi menggunakan rice cooker:
Tumiskan halia & bawang besar dengan butter/ marjerin;
Masukkan beras, stok ayam & daun pandan;
tunggu sampai nasi masak. 

OK semua gambar diatas, cara & step macamana aku menyediakan nasi ayam. Kenapa aku masak nasi ni last sekali???? antara sebab2 nya ialahhhhhhhhhhhhhh... masa aku nak masak nasi ni, perlu menggunakan stok ayam yang direbus tadi, so kena lah tunggu sampai stok ayam tu settle, baru boleh cedok sikit stok ayam tu untuk dijadikan air masa masak nasi ayam tu nanti.

**Kicap tak buat. Sebab penghuni2 dirumah tu kurang suka dengan kicap. So tak ada kicap pun dorang tak kisah**


Lepas dah siap semua step diatas, boleh lah hidangkan mengikut citarasa anda sendiri.. cewahh =) Itu lah serba sedikit cara aku menyediakan nasi ayam.

16 comments:

  1. Kelas resipi ahli mesyuarat tingkat kat situ...
    hehehhehe..
    Nampak best kak..
    Bolehlah jemput AJ datang makan... *tak malu* =P

    ReplyDelete
  2. bestnya...tak pernah juga masak nasi ayam..bolehlah nak try nanti..itupun kalau rajin..hehehe

    ReplyDelete
  3. Dah lama tak buat nasi Ayam Zaza... tengok ni teringinlah pulak hehe

    ReplyDelete
  4. wah padai masak.sy suka nasi ayam mmd penyediannya main lebur jer hee...

    ReplyDelete
  5. thanks share cara wat sosnya . Kalau letak serai lagi harum baunya tau ... heheheee saja bagi cadangan ...

    ReplyDelete
  6. marvelossssssssss zaza....u mmg pandai masak2...i yg dok kt opis skrg nih leh menjejeh ayaq liuq tgk zaza ye resepi dan gambar.....uwaaaaaaaaaaa nasi ayam zaza catuuuuuuuu...lebih ayam lebih kicap kurang nasi hahhaha (nk diet konon hahha) nk copy resepi tau...nk buat kt papa Qaiser heheh :) tq zaza mmuahhh

    ReplyDelete
  7. wallllahhhh! akk cm saya jgk tiap kali nkmasak kompom buka buku..tak yakin dgn dri sdri..wajib jgk tgk buku.

    ReplyDelete
  8. Suka sangat nasi ayam tapi tak pernah buat sendiri..
    Boleh cuba resipi ni..
    Salam perkenalan ;)

    ReplyDelete
  9. sedap nyerr!agagagaga...terliur!!

    ReplyDelete
  10. terliurr nyee akak tgk pagi2 nie huhu

    buat sendiri lebih muai kan ! ;)

    ReplyDelete
  11. rajinnya cik bedah kita ni...mmg ajaibkan kertas ajaib tu...

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum .. Lama dah nak cuba masak sendiri sebab kat kedai macam sedap je.. Thanks yer.. Hehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah