Tuesday, April 30, 2013

Gasibu Sunday Shocking Market & Pasar Baru, Bandung

Jalan lagi.. Itinerary hari tu Gasibu Sunday Shocking Market, Pasar Baru, Rumah Mode, FOs, Stone Cafe, Bukit Dago.. Semua tempat ni membawa aku ngan Nizam berjalan tak henti-henti dari siang sampai ke malam.. manyak syiokk tapi agak kepenatan sikit.. Pak Budi layan kitorang memang first class.. yang penting kita enjoyyy =)


Selamat pagi ibu2 bapak2 semua yang ada disini... hahaha. Berangan dulu depan cermin sebelum turun pegi breakfast.

Lepas breakfast, terus tunggu Pak Budi kat depan hotel.

As usual, kitorang pilih Hotel Progo juga untuk tempat menginap.. Kali ni Pak Budi yang tolong booking kan.. Last year lepak Hotel Progo juga, tapi time tu kawan aku yang tinggal kat Bandung, Pak Bimo nama dia yang tolong bookingkan.. Makasih ya bapa-bapak sekalian =)

Suka lepak Progo ni, dekat dengan Jalan Riau. Jalan Riau yang selalu orang Malaysia menggila sangat shopping kat FOs kat sana.. Hotel Progo ni terletak di belakang je FO Heritage. Kalau korang datang Bandung nanti, sila lah book hotel ni. Jalan kaki je ko nak merayap kat sepanjang Jalan Riau. Lepas dah shopping sakan, balik hotel boleh terus pengsan..haha.

Banyak tempat menyinggah dari pagi sampai ke malam haritu.. banyak duduk dalam machet pun ye jugak.. haha fitam Kak Jeton dibuatnya. Untuk entry ni, aku cerita untuk dua tempat je dulu ok.. buat karangan panjang-panjang sangat nanti macam sakai entry pulak jadinya.. for sure orang malas nak baca kannnn.. *matakeatas*


Time ni baru sampai Gasibu Sunday Shocking Market.. Pasar ni setiap hari ahad je ada.. kalau ko datang hari Senin memang non hado.. dari pukul 8pagi - 2tenghari jangan datang lepas pukul 2pm okeh!!

Kat sini segala macam mak nenek ada jual... so faham-faham je lah yer.. apa yang ada dijual... ko cakap je apa ko nak beli semua ada.. semua murah2.

Makanan, pakaian, pendek kata dari hujung rambut hingga hujung kaki semua ada.. ada juga barangan yang dijual original uolls!!! jam tangan, sun glasses. Giler ar barang ori jual kat Sunday Market jew. hahahhaha. tah mana ar dia rembat agaknya tu.. Eh tapi murah-murah ko!! macam tak percaya je harga sunglasses LV dijual RM100+.. siap ngan casing sekali dia bagi.

Lagi kat situ ada lah dorang buat show juga.. bukan live band atau concert yer Bedah!!! ni fun show, ada sekor monyet yang dah dilatih jadi jinak & lepas tu dia buat performance untuk kutip Rp.. gitewww hahahha susah aku nak explain, jap lagi korang tengok je lah gambar ek.


Sunday Market besar gilos!!! kalau kat Kolumpor ni ko pergi uptown or downtown tu pun ko rasa dah cukup lelah nak berjalan keliling. Tapi ini aku rasa sebesar satu kampung!! haaa gitew sekali akak ibaratkan bagi engkau orang semua dapat gambarkan betapa besarnya pasar tu :D

Memang tak habis jalan pun aku time tu.. dengan panasnya cuaca rasa macam nak terbakar kulit Kak Jeton ni.. padahal bumi Bandung tu sebenarnya dingin je.. sebab Bandung kan terletak dikawasan bukit sebenarnya.. ecehhh terkeluar cerita sejarah Bandung.. haha

Tau apa yang aku leka tengok tu????? Tengah teruja tengok monyet yang sangat bijak.. hehehehe.. homeiii angattt 

Nahhhh ni lah monyet yang aku katakan tadi. Kemain manja nak mamp!! rasa nak sepakkk je.. comel giler. Tuan dia duduk kat tengah2 orang ramai, then orang ramai akan mengelilingi diorang dua ekor tu.. Lepas tu nanti si monyet ni akan ikut arahan tuan dia suruh beramas mesra dengan orang keliling dia.. at the same time dia akan dapat lah duit collection hahahah.. senang banyak hidup ko nak dapat duit dengan begitu punya mudah.. 


Ko nampak tak bekas yang warna biru kat tangan dia tu?? Itu lah dia tabung bergerak dia untuk collect Rp hehe.


Anjer angat nih.. tak kira siapa pun dia mesti akan bermanja-manjaan.. muahahaha

Relax je budak kecik tu dengan monyet.. dia tak gigit tau jinak sangat.. Kalau ko nak tahu, time dia baru datang kat ko beramas mesra, time tu juga lah ko boleh bagi dia duit Rp.. Ko boleh letak terus dalam bekas buruk dia yang warna biru tu, atau boleh bagi terus kat tangan dia.

Kemain manja natang sekor ni, lagi bertambah manja kalau dapat Rp dari ko.. Aku bagi dia 2ribu Rp haritu, siap boleh lentok kat peha aku.. hahahhaahahaha. Dasar mata duitan punya monyet.. yang untung tuan kau yang hanya dok kat tengah-tengah orang ramai tu. Tak kisah lah janji dia buat kerja halal, tak mencuri atau merompak.. dia dapat menghiburkan hati orang sekeliling pun dah ok lah tu =)


Masa dia dah datang dekat ngan aku, aku rasa gerun juga.. buatnya tiba2 dia sawan kat situ terus gigit aku.. menjawabbbbb hahahhaha. Tapi Nizam suruh aku relax je.. *cehhhh Nizam macam dah kenal lama pulak ngan monyet tu* LoL


Ada berani sikit.. 


Alololo nak anjer-anjer lettew.. Panggg satu kali tahu lah kau.. haha

Aku tabah kan hati memberanikan diri pegang monyet tu. Ni dia tengah perform merempit kononnya.. Naik moto kau!!! tuan dia campak satu motor mainan kat dia sekali dengan helmet, dia capai helmet terus kapai lepas tu vrooooooommm bawa moto laju-laju keliling tu.. hahahhahaha comel giler!


Dah tak larat nak jalan kat Sunday Market yang luasnya sekampung tu, Nizam ajak Pak Budi langsung ke Pasar Baru. At the same time pun kitorang nak budget time untuk ke tempat-tempat lain juga.. Tahu je lah, Bandung kan bandar macet.. tak nak buang masa, kami langsung ke Pasar Baru ajah dech.

Kat Pasar baru pun segala macam mak nenek benda ada.. apa ko nak??? handbag, kasut, baju, kain ela, telekung dan macam-macam lagi. Dari tingkat atas sampai lah kebawah, dari tingkat bawah sampai lah ke atas kitorang menyinggah.. memang tak larat ar nak layan semua kedai.

 Kat sini lah aku beli kain ela.. Sir Cinta ni kedai dia banyak kat dalam Pasar Baru.. boleh dikatakan most of floors kat Pasar Baru tu mesti ada kedai dia. Aku ni pulak bangsa tak reti membeli kain.. apa yang cantik dimata aku, itu lah yang aku pilih.



Mari pilih kain telekung.. lelong-lelonggggggg.. 

Menggila tengok kain kat sini.. ini baru kat Sir Cinta, kat kedai lain lagi banyak pilihan.. kain lace, kain tak lace, sulam, tak sulam, batu tak batu semua ada.. macam-macam jenis kain ada cantik2.. cuma kain dalam je tak ada.. hahahahha.

Aku beli sepasang je untuk aku.. aku jarang sekali membeli & teramat lah jarang sekali pakai baju kurung... Kalau raya pun lah sekali tu aku beli kain & tempah.. kalau tidak pun aku beli baju yang dah siap je, senang tak payah sakit kepala nak tempah.. 


Ini yang aku grab.. Cotton berbatu bata haha.. jadi lah ni.. Dah lah tak reti membeli kain yang ini je lah yang aku nampak paling cantik.

Haritu beli 4 pasang yang sama tapi warna je berlainan.. warna ni aku beli 2 pasang, satu untuk aku & satu untuk Khairine.. Kononnya nak tempah untuk pakai raya sepasang anak beranak, untuk Nizam & Danish pulak nanti pi beli je kain yang sama warna macam ni kat Kolumpor lepas tu tempah baju melayu.. terus jadi sedondon!! haha.

Warna pink jambu ni untuk Kak Ngah, Biras aku.. wife kepada abang Nizam. Ada satu lagi yang aku beli warna coklat ala-ala warna tanah untuk Kak Long (kakak Nizam) tapi lupa nak snap gambar, dengan terujanya aku dah bagi terus kat dia.. adik ipar yang baik sangat nih!!! Pfffttt.


Untuk emak & kakak aku, aku cuma belikan dorang sepasang selipar kulit.. original kulit katanyerr.. hurmm yor lah.  Bukan kejam tak belikan kain ela untuk diorang.. ada dua sebab utama kenapa aku tak belikan untuk dorang. Satu, sebab tahun lepas aku dah belikan telekung gred terbaik untuk emak & kakak aku dekat kedai yang sama kat Pasar Baru (Sir Cinta). Kedua, emak & kakak aku tu jenis tak menempah baju.. dorang stok suka membeli baju.. Ok??!! faham??? faham kalu bagus.. hehe. so jangan salah faham yer..

Ini lah selipar kulit yang aku katakan tu.. aku beli selipar untuk semua kaum kerabat aku yang perempuan-perempuan (emak, kakak aku, SIL & biras). Percaya tak harga sepasang ni RM5??? tak caya kan?? Ini original kulit okeh.. terus aku borong sampai nampasang.. hahaha geram aku.. rasa nak bawa balik je Pasar Baru tu letak kat Kolumpor.. hahaha hover kau!!


Agak-agak dekat dua jam dah melangut membeli kat Pasar Baru, kitorang move out dari sana.. nak ke Rumah Mode, FOs kat area Dago & dinner kat Bukit Dago pula.. Nanti kan next entry yer.. jari jemari ai ni dah lenguh menaip.. hehe.

9 comments:

  1. aduh.. apa yg mama rasa skrg ialah.. nak tempah tiket dan nak terbang ke bandung sekarang jugak.. kiki

    lama dah teringin tp tak smpi2 lg.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila lah mama, cepat2 booking ticket.. hehehe
      bawak duit juta2 ok :)

      Delete
  2. ya Allah!! mengadanyer budak bulu tue... cer babab die sket aper die buat ek??? ade mau kes putus jari kot!!!
    aper pon hati ku kepingin mau ke bandung...bile la agaknyer bley sampai...

    ReplyDelete
  3. shopping sakan cik bedah kita ni...cik kiah pun klu bab2 kain ni mmg la failed...sbb dh biasa beli jenis siap..terus pakai ko...patutnya monyet tu pakai motor betul...baru bes merempit..

    ReplyDelete
  4. wuaaa.. teringin jugak nk p.. heee

    ReplyDelete
  5. mmg betul lah bandung syurga shooping...kena tggu anak besar baru bawak pi..sekarang Qi kecik sgt so umi hanya mampu verangan ke laut hahhaha....zaza Sir Cinta tuh best...telekung dan kain cantik2...uwaaaaaaaa i jeles uuuuuuuuu

    ReplyDelete
  6. Wahhh..
    kemain sedondon baju akak dengan Monyet tu..
    Kihkihkih...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah