Tuesday, April 9, 2013

Hopping Island - Pulau Dayang Bunting

Lepas dari check-in chalet, lepak2 jap luruskan pinggang dalam chalet.. 
petang sikit baru keluar pegi ke Chenang.
Pegi beli ticket untuk ke Hopping Island.


Ni tempat beli ticket untuk ke Island Hopping

Info : Sila beli ditempat yang betul.. sebab ada yang jual tiket ni dengan harga RM30 seorang, so jangan 
         tertipu. Sebenarnya harga untuk seorang RM25 saja. 
         
Sticker hijau ada tulis AB tu kena tepek kat baju sebelum naik boat okeh.. 
so nanti dorang tahu ko dari agent mana satu.. 

Dengan harga RM25, dorang akan bawa ke tiga pulau yang famous di Langkawi
1) Pulau Dayang Bunting
2) Singa Besar Island (tempat yang banyak burung helang)
3) Beras Basah Island


Hari kedua, awal2 dah keluar tak sabar nak pegi Island Hopping.. Yippiiee!!

Perjalanan untuk ke sana menaiki boat, tapi sebelum ke jeti kena naik van yang disediakan betul-betul depan travel station yang terletak di Chenang. 

Bersebelahan dengan AB Motel.. 
siapa-siapa yang nak beli tiket ni, boleh ke Your Travel Station.

Memandangkan Nizam dah siap-siap beli ticket untuk ke Island Hopping petang hari pertama kitorang sampai di Langkawi, so dah tak payah nak rushing. Unless diorang suruh standby depan Your Travel Station ni 10 minit sebelum pukul 9pagi. Kitorang pegi trip pagi.

Keesokan harinya kitorang pun dah terpacak 10minit awal sebelum pukul 9pagi. Pengangkutan ke jeti, kena naik van yang dorang sediakan.

Sampai je jeti, kena tunggu boat. Total hours untuk ketiga-tiga tempat ni mengambil masa dalam 4 jam dari satu pulau ke satu pulau. Kemain laju boat tu.. terbang-terbang rambut akak.. :p


 Rambut pacak wehhh.. terbang-terbang bulu hidung kita.. ko hado?? kahkahkah

 Suka lettew angin kuat.. tebang2 rambut :p

ohhh!! ni mak kita.. mak pun suka naik boat..

Info : Lepas turun dari boat, dia akan bagi masa satu jam je untuk ko merayau kat sana.
         Selepas satu jam, dia tengok ko tak naik lagi boat, dia cuma akan tunggu ko 10minit
         je, kalau tidak.... TINGGAL lah ko kat sana sorang2 kawan ngan monyet.. hehehehe

First sekali dia terus bawa ke Pulau Dayang Bunting. 
Chantek sangat pemandangan ni.. 

Turun je boat, rambut serabai.. hurmm dah tak kisah lah serabai mabai pun.. :D


Sampai sudahh.. Mak tak ikut naik ke Kolam Dayang Bunting tu.. sebab Mak tak larat.. kena naik turun bukit nanti.
Nampak tak montot Mak (baju biru tu) tengah duduk kat bangku tu?? hehehe 
Mak lepak situ jer sementara tunggu anak, menantu & cucus dia ke Kolam Dayang Bunting.

Hamekkk kasi cuci mata dulu kat korang.. hitam ada, putih pun ada.. ekekekke :D

Nampak tak budak baju kuning tu??? belum apa2 dah turun kolam.. derrrr :p

Yang si kakak ni nak turun tapi malu2 sebab dia malas nak tukar baju.. :D

 Hishhh tak payah nak romantic sangat lahhh.. puiii :p

tengah pikir.. nak terjun ke tidak.. hehehe

Kat situ banyak ikan.. rupa dia serupa Ikan keli atau ikan sembilang..
tak tahu kesahihan nama ikan ni.. 

Agak-agak ko dah puas berendam, cepat-cepat lah naik keatas & terus ke jeti, kalau tidak kena tinggal boat.

Destinasi kedua, dia bawa ke Singa Besar Island. Kasi Burung Helang makan.. itu *next entry* 

12 comments:

  1. lum pnh smpi lg dayang bunting ni..hehehe

    eh tringin nak pgi nanti tp mengenangkan bot jnis tu trus takutttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. harusss pegi Fiza..
      hehe kalau takut tak dapek den nak nolong :)

      Delete
  2. Clear terus bijik mata menengok gambar tu kak...
    kihkihkih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki.. AJ pilih lah mana satu AJ nak yer :p

      Delete
  3. ikan sembilang la tu zaza...heheheh...apapun mmg sgt2 cantik kat situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer ke SA... tu lah Zaza pun ingat itu mmg ikan sembilang..
      tu lah tempat dia mmg chantek.. :)

      Delete
  4. hahahaha..byk dugong bersantai kat tasik tu....seronok cuci mata ;)

    TQ share pasal tiket island hopping ni...nak try!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha dugong cantik2 you.. hehehe
      welcome, jgn lupa beli kat Your Travel Station tau :)

      Delete
  5. emmm....tak minum air tasik tu zaza bagi bunting lagi hehe
    emak zaza rajin jugak berjalankan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kita nak minum air lain boleh tak OKje?? hehehe
      a'ah mak Zaza rajin jg berjalan.. hehehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah