Tuesday, April 9, 2013

Hari Pertama Di Langkawi - Kota Mahsuri @ Makam Mahsuri

Memandangkan check in chalet pukul 2pm, on the way nak ke chalet, singgah lunch dulu kat kedai makan tepi jalan yang hado kat................... alamak lupa ar nama tempat tu. Lepas dah kenyang lunch, terus menuju ke Makam Mahsuri atau sekarang dikenali sebagai Kota Mahsuri. Sampai je terus beli ticket.

Beli untuk dewasa 3 orang = RM21 (Mak, Nizam & aku) 
Kanak-kanak 2 orang = RM7 (Khairine & Danish)


Selamat Datang ke Kota Mahsuri Langkawi

Ini namanya BONG GOW Pakcik... hahaha :p

Replika Mahsuri diseksa..

Baru je setengah jalan, gghhhaaauuuu hujan turun dengan lebatnyaaa =( so terbatas sikit misi menjelajah kawasan Kota Mahsuri.. 

Info : Payung boleh disewa dari kaunter masuk. Harga tak pasti. Time aku masuk, hujan belum turun. So tak sempat sewa payung.


Sementara nak menunggu hujan reda, kitorang melepak dulu tengok akak ni buat kuih. Kuih apa tah nama dia lupa pulak.. haritu dia ada sebut tapi mak lupa Jah!! hehehe
ala2 macam sarang semut tu, dia goreng lepas tu dia lipat dua.. Arrghhhhhh lupa!! 


Lepas dah reda sikit hujan, kitorang lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ke Telaga Mahsuri. Ambik air sikit sapu kat muka buat berkat.. *kononnya* hahahaha. At least biar Khairine & Danish tahu serba sikit pasal sejarah kat langkawi. Ni ala-ala macam bercuti sambil belajar.. gitewww ;P

Ok, moh gerak keluar.. Sementara menghala ke pintu keluar tu, ada museum..

Info : Ingat yer Tuan2 & Puan2, dalam museum tu tidak dibenarkan sama sekali amek gambar!!!

Helok je aku keluarkan handphone nak amek gambar Khairine & Danish.. terus akak tu sound "Cik, tak boleh ambil gambar yer dalam museum".. Errrkkk damn you kak!! aku siap kena sound ngan penjaga museum tu.. chilaker betul!! hahaha. Mahapkan kami penjaga museum.. hehehe terus mak simpan cepat2 hp dalam handbag.. Maka tiada lah bergambar disitu.. 

Keluar je dari kawasan Kota Mahsuri, jam pun dah pukul 2.30pm, time to check-in pulak. Itu kita sambung next entry yer =)

10 comments:

  1. Owhhhh... Kuih tu.. AJ tau tu..
    Nama diaaaaa....... Errrrrrr... Tu tak tau pulak... =P
    Dah cantik ek..
    AJ pegi dulu tengah renovate bagai....
    Tapi dah lama gile la...... Cable car [un tengah nak buat.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha AJ pun lupa jg eh..
      a'ah banyak perubahan.. dah tantik
      kalau zaman cable car tengah nak buat tu, kira lama tu.. :)

      Delete
  2. lor...so x leh la amik gambar dalam museum tu...x best la mcm tu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah... mmg tak buleh SA.. kempunan :(

      Delete
  3. tapi kat sana mcm tak terjaga sangatkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah Ema, some of tempat mcm tak berjaga.. sayang betul..

      Delete
  4. Kuih karas ke zaza?....hehe ini ajelah tempat yang boleh pegi ek bila gi langkawi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa yer lah tu kot hehehe
      makcik ni pelupa nakk kikiki
      tu lah Langkawi kan tak besar, so situ2 je lh dpt berjalannya pun =)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah