Thursday, October 31, 2013

Kutu Laki Bini

Aku sendiri yang tulis tajuk tu pun aku boleh gelak. Kau mesti tertanya-tanya kannn apa itu kutu laki bini.. hahahaha. Ini bukan kutu beras atau kutu rambut atau kutu babi yer Bedah.. Ini kutu duit atau dipanggil duit kutu. hahahahhaa adoiii susah aku nak cari tajuk untuk entry ni.. phuiii.

Kauorang semua mesti tahu apa itu main kutu kan?? pada yang tak pernah main kutu pun mesti tau apa itu main kutu... ke tak tau jugak?? kalau tak tau lantak kau lah eh.. haha. 

Ingat tak mak2 kita dulu selalu main kutu. Emak Nenek pun pernah main kutu.. seingat aku masa aku kecik2 dulu aku pernah tengok Emak Nenek main kutu dengan geng2 dia.. tapi tak tahu lah berapa amount dia. 

Even aku sendiri pun pernah main kutu masa zaman sekolah rendah dulu.. alaaaaaa main bodo-bodo je dengan kengkawan. Main minggu2 cepat sket dapat duit.. satu hari seposen .. sangat2 bingai time tu hahahaha.. 

Sekarang ni aku pasti ramai lagi yang masih mengamalkan permainan kutu ni kannn.. even now aku pun masih main lagi hehe.. nak tau main dengan siapa???? 

psstttt psstttt *cakap.bisik.bisik* dengan Nizam je muahahahahhaha.

Kitorang berdua main kutu kau!!! haaa kau jangan nak gelak kan aku pulak eh.. aku rotan nanti!! Actually main kutu laki bini ni senang.. tak siapa pun boleh mengelat.. kalau laki aku tak bayar untuk bulan ni, aku boleh jerit je kat dia suruh bayar. Kalau aku buat2 lupa bayar, dia pulak akan jerit kat muka aku.. Jerit anjer-anjer lah.. bukan jerit kuat2 ponn.. hahahaha poyo!

Actually kutu ni adalah tabung percutian keluarga kami.. Hasil duit tu boleh lah digunakan untuk pergi bercuti kemana2. Aku kasi contoh terdekat lah ek. Untuk tahun ni aku ngan Nizam main kutu untuk percutian keluarga yang dah dirancang dari awal tahun lagi untuk ke Sabah bulan December nanti.

Flight tiket tak masuk dalam duit kutu ni sebab Nizam beli pakai duit dia. So part of duit kutu tu nanti ambil sikit untuk bayar duit hotel. Balance dari duit kutu boleh buat tambah2 berbelanja bila kat sana nanti.. atau boleh gunakan untuk bayar makan, bayar sewa kereta and etc. Untuk beli bekalan lain kesana nanti boleh beli ansur2 setiap bulan sebelum hari percutian tiba.. bijak tak??!! hehe

Kalau nak keluarkan duit selepuk memang tidak lah.. Dah nama pun percutian keluarga yang dah dirancang.. mesti lah kita kena bijak mengatur perbelanjaan.. yer tidok?? Dan tak kan semata-mata nak pergi bercuti sanggup nak keluarkan duit dari ASB.. ohh itu memang lagi lah tidak. Duit simpanan dalam bank jangan dikacau.. biar dia dok dalam tu diam2.

Ini kutu ala2 saving juga lah.. macam main pondok2 laki bini pun yer jugak..  haha. Senang macam tu.. tak lah percutian yang dah dirancang tu nanti kau baru teraba-raba nak cari duit. At least dengan main kutu lakibini, aku dah save disitu. Tak payah gaduh pasal duit tak cukup ke apa.. hidup lagi bertambah bahagia bersama keluarga terchenta... muahhhhhh kasi cium sikit sama ai punya husband.. hohoho

40 comments:

  1. Bijak2 laki bini membiakkan kutu...hehe
    Satu idea dan perancangan yang bagus! Boleh di jadikan ikutan :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha jgn berjangkit sudehhh..
      tu lah BM... inshaAllah dengan cara mcm ni senang utk perancangan masa dpn selain ada duit saving dlm bank kann ;)

      Delete
  2. ha ha ha...first time dengar kutu laki bini ni zaza... la la la... tapi ok jugak, kutu laki bini ni sebab tak ada siapa yang boleh cengkelat...ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn tajuk tu yg buat farah 1st time dgr kot.. dah tak tau nk boh tajuk apa kt entry ni haha.. mmg sbb dah main pn berdua mmg tak boleh cengkelat hehe

      Delete
  3. beb..aku pegi jln sana sini mmg pakai duit kutu..dan hobi ku mmg main kutu dari sekolah lagi!

    ReplyDelete
  4. Memula kakak ingatkan kutu dlm kepala tu Zaza.
    Kutu giliran dapat duit ni kakak dulu masa sekolah pun ada main tau.
    Sekarang dah tak pernah lagi..

    Makan angin dgn duit kutu ok juga kan.. puas hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kutu dlm kepala kaluuu kawan2 alam maya sy pun boleh cabot lari tak nk kwn dgn sy kak hahaha
      skg kalau kakzakie nk teruskan tradisi main kutu, boleh lah main dgn husband akak hehe
      mmg puas hati kak.. at least kita dah buat perancangan yg teratur.. yg pentin tak meminjam duit org lain utk kesenangan diri sendiri ;)

      Delete
  5. ingat kuu laki bini duk merayap atas kepala tu...muahaha...
    ok la berkutu untuk coti2 bagusla...next time nak wat cam ni gak la...
    lizz main kutu masa memula start kejer..masa skolah memang idok time tu tak reti aper lagik...
    nak pi cooti maner tu zaza...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kalau kutu atas kepala tu mmg tak akan dijadikan entry lah Lizz.. buat malu je
      ha try lah.. lebih mesra alam nak ke KK december nnt ;)

      Delete
  6. setuju...barula lps blk holiday nk mkn lauk sesedap pun kemut...tunggu gji katanya..ahaha

    ReplyDelete
  7. layan gak main kutu ni ada gak duit time sesak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe betul3.. ala2 duit terpijak bila time segkek :p

      Delete
  8. Wah nak g Sabah ek..best2!!!
    Farah entri trip p Sabah bulan 7 hari tue pun still dok lekat dalam draft lagi..bila nk up tak tahu la...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah nak ke sabah Farah..
      cepat2 lah up entry tu..sebelum zaza ke sana nnt boleh review kt blog farah ;)

      Delete
  9. Sama lah kita. Saya pun buat cam 2 untuk percutian ke Kuching bulan 5 nanti. hehe. Tak de lah terusik habis semua dalam bank

    ReplyDelete
  10. Ingatkan kutu rambut...hahaha...

    Bagusnya. Aku dah lama meninggalkan dunia kutu ni. Ingat nak ceburi balik ah. Tapi tak der gang.

    p/s: Babe, nak no tipon. Mana tau aku balik pandan. Bley ngedate ngan retis kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kutu rambut tu mcm melampau plak nak up kt entry ;P
      tak ada geng tak boleh ar nak main huhu
      ok nnt aku bagi kt blog ko eh :)

      Delete
  11. tgk tjuk dh agak msti main kutu laki bini..bija bijak..tkyah usik duit saving kan kalo nk bercuti..dan tk perlu risau kalo gaji tkckup nk blnja utk cuti2 msa bulan tu..sbb dr awal dah penuhkan tabung..cayalah!

    ReplyDelete
  12. hehe....bagusss.... x yah le nak tunggu dpt durian runtuh baru nak bercuti. ye dak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu pn kalau ada durian runtuh Yana..kalau durian tak runtuh2 apa pun tadak hehe

      Delete
  13. kira menabung bersama lah ni kan.bagus bagus :)

    ReplyDelete
  14. Hahahaha...I baca tajuk, dah gelak!!

    Main kutu dgn my wife?
    Hahaha..
    I main kutu sorang sorang laaa..
    Bulan ni i bayar...
    Bulan depan i bayar lagi..
    Bulan bulan depan, pun i jugakkkkk kena bayar...
    Hahahaha...

    ReplyDelete
  15. boleh ikut cara akak nie kan..sesuai n3 nie sbb boleh mula utk tahun dpn

    ReplyDelete
  16. Hehhehe kita lebih kurang sama lah zaza....ju ada tabung percutian kt umah...nama yer tabung holiday...so setiap bulan umi ngan walid kena masukkan sejumlah wang yg ditetapkan dalam tabung.......mcm kutu lah gak kan cuma xd sistem pengiliran sapa dpt sapa dpt jek....nanti nak pi bercuti baru sama2 pecahkan tabung kira berapa yg hado....weeeeeeeee Qi ye tabung letak jauh2 xpasai2 kena tebuk tupai hahahhaha bijak lah zaza...men kutu

    ReplyDelete
  17. bagus idea kak zaza nie...boleh tiru...hehehe

    ReplyDelete
  18. SA xde laki...so x dpt merasa main kutu ngan laki...

    ReplyDelete
  19. saya pun main kutu juga skrg. tp main ngan org lain. ni dapat tips baru. mungkin leh buat cm ni nnti

    ReplyDelete
  20. Bagus sebenarnya buat gitu zaza.....well planned gitu...tapi sepanjang okje berumahtngga tak pernah okje buat zaza....Bak buat sekarang dah terlambatkan...cik Bedah dah menggangur hehe.. buang karen!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah