Wednesday, October 23, 2013

Dari Dapur Meletop Kak Jah

Meletop ke tidok??? Hahaha. Actually aku nak buat entry cerita pasal masak memasak aku di hari Ahad. Kalau aku letak tajuk entry ‘mari belajar memasak bersama Kak Jah’ sure orang tak hingin nak belajar masak dengan aku.. kejam korang kenn!! Mentang2 akak tak pandai masak.. sentap dengan korang.. hihihi

Merepek lah.. meh nak cerita pasal main masak-masak dihujung minggu. Cik Bedah semua tak payah bersusah payah nak salin recipe yer.. ini masakan yang paling senang didalam dunia masakan. Semua orang pun tahu buat. Kalau nak juga recipe nanti kat bawah tu akak bagi lah.. cewahhh macam lah pandai sangat.. LoL!

Hamboiii tak sabar2 ;P

Asam pedas ikan pari je pun hehe.

Ini recipe asam pedas cara Kak Jah ye ;)
Bahan A
*Cili mesin/ cili boh 3 sudu besar
*Kunyit hidup dan bawang yang ditumbuk

Aku tak blend yer.. konon nak masak cara orang dolu2 lah.. mana ada mesin2 ni.. main tumbok je semua benda pun haha. Kecuali cili.. ko giler??!! tak kan aku nak tumbuk atau giling pulak cili tu.. lenguh lah tangan Kak Jah nanti *mulutmuncung*

Tumis dulu bahan A sampai pecah minyak. Aku tumiskan sekali serai bagi naik bau.


Bahan B
*Bunga kantan, daun kesum, daun limau purut
*Bendi, tomato, sedikit ketumbar & jintan yang ditumbuk.


Agak2 dah pecah minyak, tambah kan air sikit dan air asam jawa. Kalau tak cukup masam, Cik Bedah boleh letak sekeping atau lebih asam keping. Terpulang pada tekak masing2.
Agak2 dah mendidih, masukkan ikan pari. Biar lama sikit ikan pari tu berenang kat dalam asam pedas yang sedang mendidih.. bagi isi dia lembut. Kalau sekejap je nanti isi ikan pari tu akan keras dan tak masak.

Tambahkan dengan serbuk perasa, garam atau apa yang patut.. then boleh rasa sama ada cukup rasa atau tidak. Kalau kurang masam, korang tambah je lah air asam jawa/ asam keping.. kalau tak cukup garam, letak lah selori.. hahaha.

Last sekali lebur kan bendi, tomato, daun kesum dan bunga kantan.. agak2 dah mendidih tutup api dan hidangkan lah dalam pinggan mangkuk jenama mahal korang yer ;) 


  Kalau nak lagi kik, ko buat sambal belacan.. baru lah meletop-letop =)

Semangat nak memasak dihari minggu.. ini lah jadinya. Suami Kak Jah pulak kojer.. bila suami ada kat rumah, menggeletis ajak makan kat luar pulak. suka nau membazir duit makan kat luar *sekehkepalasendiri* sesekali makan kat rumah kan elok.

Dah boleh harap dah mak inang ni.. dia yang volunteer nak potong sayur.. Yer lah nak.. belajar lah masak dari mummy ni.. sok-sok dah besar senang kasi laki makan.. haha.

Khairine pun dah boleh harap suruh masak nasi.. Kalau suruh masak nasi kemain ayat dia tanya aku nak masak berapa pot mummy.. amboii pandai sangat nih ;)

Sayur aku tak goreng lagi, tunggu Nizam balik baru aku goreng. Aku suka kalau benda goreng2 makan time panas2. Lepas goreng je terus makan. Especially ayam, ikan, telur atau sayur. Lauk yang berkuah2 tu ok lah sebab boleh reheat sebelum hidang.

Sambil Kak Jah bersilat masak asam pedas didapur, si mak inang kak Jah sorang tu sibuk nak buat cookies pulak.. nak bawa pergi school katanyer.

Layan kan yor lah.

Ko jangan nak mintak2 recipe plak eh.. nak senang pi supermarket yang terdekat dengan rumah korang, korang beli je tepung cookies instant Nona tu.. lepas tu beli chocolate m&m, pacak je atas cookies tu lepas tu bakor. 

beli yang instant je sudehh.. koser aku nak bancuh2 sukat2 bagai. Beli yang instant ni cuma tambah butter seketul dan telur sebiji je.

 Kerja aku cuma leburkan butter, telur dan tepung instant je.. lepas tu aku suruh Khairine uli sendiri. Gasak lah dia nak uli macam mana pun.. asalkan ko jangan uli pakai kaki sudeh.. muahahahaha.

haloh haloh haloh dah macam mokcik-mokcik dah dia ni.. haha.

 Ini lah ropernya cookies mak inang aku tu.. before & after bake.. Ko tengok lah colour chocolate m&m tu.. dia susun ikut warna okeh.. kreatif anak mak ;)

Dah siap tapau nak bawa pegi sekolah pun.. ini mesti nak kasi kawan2 dia.. lepas tu bangga ar bercerita kat kawan2 yang dia buat cookies ni.. macam lah mummy tak tau ;P

Senang dah mudah je zaman sekarang ni kannn. Nak apa2 semua dah ada yang instant.. sambal belacan pun dah ada yang instant. Nak recipe pun dah boleh cari dalam internet.

 kdah.. itu je cerita masak-masak. See ya!! =) 

51 comments:

  1. tetiba rasa nak buat juga cookies tu hahaha

    ReplyDelete
  2. woooo sedap nya asam pedas.nkkkkkk~ hahaha. eh mak inanggg~ bagus nya anak dara masuk dapur.heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila masak yer sendiri ye Cik Bedah, recipe pn dah bagi :p
      hehe practise masak kata koo!!

      Delete
  3. saya kan kak zaza kalo masak pon suka guna lesung batu dari blender . sebab memang beza la kak kalo masakan yang sama kita guna bahan blender dgn bahan yang kita tumbuk.. yang tumbok tu lagi sedappp.. ^_6 Bagus kak zaza ajaq Khairine ke dapor kecik-kecik lagi nanti besar senang .. Ada stgh mak2 dia tak bagi anak memasak ni last2 bila dah besaq laki nak makan pon dia xdapat nak masak.. Sedap nampak cookies coklat tu yerrr siap ada hias dgn M&M lagii.. budak2 bab main uli2 ni depa memang suka pon. Dulu2 time adik2 saya kecik2 memang depa suka sangat nak menyibok time nak buat cookies.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann lieya... baru lah best main tumbuk2.. kalau lenguh tangan berenti jap pastu sambung blk hahaha..
      tu lah saja suruh Khairine practise masuk dapur.. ;P

      Delete
  4. Asam pedas ikan pari....sambal belacan...cookies mak inang buat....ya Allah! Zaza sampai hati buat umi Qi nangis pagi2 Rabu nih...nangis tgk asam pedas tuh x habis2 sedap....pandai zaza masak...terbaikkkkk! Nak tiru resepi...nak buat hehhehe....best dpt pembantu anak tlg didapur...haishhh kena beranak anak gegel pasnih....nak harapkan Qi kena bg dia pakai apron dulu test cm ner hahahha....zaza...Umi Qi dtg umah sekarang ye nak santap asam pedas pari hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha jgn nangesss.. nnt susah nak pujuk Umi ni hehe.. sesekali je masak ni.. x pandai sgt pn try & error je :)
      cpt2 lah dpt gegel nnt senang jd peneman kt dapur :)

      Delete
  5. Tapi kalau tak rajin walau dah ada yg instant tak menjadi juga Zaza. Suka kakak tengok Khairine gigih di dapur. Kena puji tanda terima kasih dan bangga padanya Zaza. Bagi semangat anak supaya dia jadi lebih rajin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak.. kadang tu siap sampai dah expired dibuatnya hahaha..
      hehe tak nak puji2 sgt nnt dia perasan hehhee

      Delete
  6. terliuqq tgk masak asam pedas tu..tp lin kalau msk x letak jintan la kak..sedap ye letak jintan nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe nnt Lin try lah letak jintan.. sedap jg baru terasa mcm mkn ayam goreng berempah :)

      Delete
  7. Bab masak...cik bedah jer yg uruskan, aku tau makan jer...hehehe

    ReplyDelete
  8. kerlas ko jah!!ahahaha

    fav i ni asam pedas..terliuq gilos nengoknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kerlas tak kerlas lah cik jah didapur..
      ptg ni sila buat yer rine hehe

      Delete
  9. akk, rajin rajin la share resepi eh.. bkal wife orang sorang ni tak terror masak lagi.. :p
    khairine.. blh buatkan biskut tu sikit tuk aunty.. *eehhh, aunty ke? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe akak pun budak baru belajar nak masak mimie oii

      Delete
  10. wah rajin la kak zaza memasak.. hihi kiter rajin makan jer.. hihi tapi macam sedap jer asam pedas 2 boleh la try...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali je datang penyakit rajin tu sebenarnya ;P

      Delete
  11. waaahhh kkaaakkk.... bestnye men masak2 hahaha... mak ngah terlibat same ke tak hheheehhe :P siap ade cookies bagai... mmg best ujung minggu di rumah men memasak.. nak join!! hehehehe

    ReplyDelete
  12. Wahhh...cookies tue mcm best jer...heee...

    ReplyDelete
  13. boleh buat menantu dah Khairine ni..:) cepat2 booking..hehe~jgn marah ye mami

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe boleh2 cepat lah masuk meminang ;P

      Delete
  14. Akak lagi instatnt buat kat kedai je...ahahaha...

    ReplyDelete
  15. yg penting rajin & ada usaha nak buat sendiri !

    ReplyDelete
  16. waaa.. nampak sedap, kalau nampak sedap, mesti rasanya pun sedap ni..

    zaza, ni kotak komen jenis embedded.. yang mama punya yang baru ni jenis thread comment..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh lah.. hehe baru nak belajar masak sedap2 ;P
      btw thx for the info mama =)

      Delete
  17. lama tak masak cookies instant2 ni...dulu ada assistant skang semua sekolah..hehehhe

    ReplyDelete
  18. suka asam pedas yang letak lada hitam skit tuh...sambal belacan harus ada kan..wah..Khairien dah pandai ke dapur...nak buat photoshoot cenggini jugak la dgn Dania...hahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pun sedap jg kan SA letak lada hitam. podeh sikit
      ok nnt buat lah dgn Dania nnt boleh up dlm blog =)

      Delete
  19. amboi..cik bedah dah tukar keroje plak...jadi chep gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe chep x bertauliah cik kiah oii ;P

      Delete
  20. senang kan sekarang ni.. banyak yang segera. kalau nak resepi tanya mr.google je.. hihi.. lama tak buat biskut.. tak rajin nak membakar. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah semua benda dah senang skrg ni..
      cookies tu paling senang buat tp nak tunggu bakor tu bercinta rasa..

      Delete
  21. memasak memang mudah je sebenarnya.so takde istilah tak pandai masak..itu namanya malas belajar masak.hehehe..baguslah khairine dah rajin masuk dapur..senang mummy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe betul betul betul.. kalau malas mmg apa pun tak jadi
      Khairine tu kejap je membantu lps tu dia bosan hehehe

      Delete
  22. alololo... ringan tulang anak dara yg sorang ni... ^_^

    ReplyDelete
  23. Wah khairine pun pndai masak2 mcm mummy dia jugak rupanya yer.. hebat2..

    ReplyDelete
  24. Perghhhh...terbaik lah kak jah, Terliur dah ni tgk asam pedas tu. Ni yg rasa nak terjah ampang hilir ASAP ☺☺

    ReplyDelete
  25. bila sesekali anak dengan rela hati nak tolong kat dapur.. rasa heaven lak tetiba.. ;)

    ReplyDelete
  26. macam best je cookise tu...menjejeh alioo tgok asam pedas!!! sedapp nyerr..

    ReplyDelete
  27. paling suka asam pedas...hari-hari asam pedas pun tkpe..

    ReplyDelete
  28. Wah....mak nenek mesti suka sebab cik Jah masak asam podas pari melotop ....Sure cik Nizam makan pun melotop lotop pari dalam mulut hehe
    ....Tak lama lagi nampak gayanya cik Jah dapat le menantu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah