Wednesday, January 18, 2017

TERMERAYAP

Hi.. Assalamualaikum uolls. Wah! semenjak berhijab ni bagi salammmmmm memanjang 😝 tapi apasalahnya.. kan elok bagi salam daripada hoi hoi kan orang.. yer idok? 😃

Phewwww baru dapat tarik napas niha. Harini keluar dari pagi membawak sampai ke malam baru pulang kesangkar. Bila dah balik, membusy dengan melayan penghuni rumah pulak. Mengalahkan orang bekerja.

Ok jom lah aku story mory sikit activiti aku harini. Pagi tadi keluar rumah dalam pukul 10ish am. Kiblat pertama, pergi bank dulu.. menguruskan keluar masuk duit.. amboi Jah.. kedengaran macam banyak nau duit yer.. hehe. Settled hal bank,  cari kelengkapan sekolah Khairine.

Kasut, Whistle , Multy-key chain, lencana Kadet Polis

Haritu dah beli baju kadet polis one set. Ni ada yang tak complete lagi kelengkapan dia untuk koko sekolah. Menyesal pulak aku suruh dia join Kadet Polis haritu.. hahaha. Bukan apa, set untuk beli barangan kadet polis ni bukan sikit-sikit.. from head to toe makan ratus jugak lah. Baju & seluar je dah RM100+ belum natang lain lagi yang kau kena beli separately.. aku rasa benda paling murah untuk unit beruniform ni cuma whistle je.. RM1.50 😆Ni belum lagi cikgu mintak duit suruh bayar itu ini lagi tu.. kau tunggu je lah cikgu bagi surat sok.. ada je benda nak kena beli & bayar.

Settled beli barang sekolah, pergi tailor pulak. Tempah kain sekolah untuk dipakai setiap hari Jumaat. Zaman aku sekolah dulu tak ada pun kena pakai kain khas untuk hari Jumaat je. La ni kain kena beli dari sekolah, pastu kau kena tempah sendiri kat tailor.

Habis part membeli barang Khairine, aku terus hantar dia pergi sekolah.

Harini memang aku janji dengan Ewin. Aku ajak dia teman pergi Pasar Taman Tun. Stock cili, bawang, serai, halia, kunyit etc dah habis. Korang yang pernah baca entry aku pasal aku beli bahan blended haritu mesti korang tau yang aku apa yang aku maksudkan. Apa? tak tau?? sangat ketinggalan ketapi kau ya! kalau nak tau, sila baca kat ENTRY NI


So macam nila bahan-bahan blended yang aku beli tadi. Gambar atas ni gambar dari entry lepas.

Segala tok ayah bahan blended aku beli tadi. Amat mudah untuk kerja-kerja memasak setiap hari. Cedok je pastu campak dalam kuali/ periuk. Especially nak buat rendang.. kemain memudahkan kerja aku. Tak payah nak fikir nak rebus cili, pastu kena masuk blender bagai. Nak goreng sayur, pakai je garlic chop tu.. lain-lain tu korang tau lah apa yang korang boleh gunapakai untuk masak.

Bila dah berkepam dalam pasar tu, ingat nak bla je. Sekali ada 'penghasut besar' berbisik kat telinga aku ajak pegi Butik Naelofar. Ayat dia macam ni "Za, dah alang-alang kat sini, apa kata kita pergi Butik Neelofa.. dekat je. Parking je kereta kat sini..  kat sana susah nak dapat parking" selama ni aku tak pernah tau pun butik nilopa tu kat mana. Cuma tau kat TTDI. Aku pun OK kan je. Terus TERRRRR singgah. Siap bukak waze tengok berapa jauh tempat tu. Pastu kena gelak. "kita jalan kaki je Za, kau tak payah nak waze waze sangat butik dia depan tu je" tssskkkk.. terus tutup waze 😆 kitorang terus berjalan kaki dibawah panas terik sampai ke butik nilopa. Memang dekat sesangat dengan Pasar TTDI tu weh. Kalau kau naik MRT, kau turun je kat station TTDI terus sampai butik dia.


Senget benget shawl akak dibuatnya.. saya budak baru belajar.. maafkan lah senget benget yang anda nampak tu yer..hehehe 🙈 😃

Tak TERbeli banyak pun. Yang kau nampak plastik bag tu hanya benda kecik je. Taknak lah tunjuk paperbag paperbag yang hado.. nanti kata kita riak pulekkkkk 😋 

Tadi ada cerita kat Bang Nizam.. aku cakap dari pasar TTDI ke butik nilopa dekat je sebenarnya.. selalu lalu lalang kat situ boleh pulak tak terperasan.. simple je jawapan dia "selama ni you tak bertudung.. mana nak heran kat mana butik dia" ek eleh Bang Nizam carut ai! hahahaha.


Ni lah penghasut besar syaitonirojim ai. Asal keluar dengan dia je tak kira kemana, mesti jahanam duit aku.. hahahaha. Eh! kitorang sama je.. bukan kaki je.. kami juga tangan shopping.. conclusion : kaki tangan shopping 👱

Settled.

Terus rasa lapar. Puas fikir mana & apa nak makan. Masa tu pulak tengahari rembang, panas, lapar, berkuap semua ada.. masa tu jugak lah otak jammed tak tau nak gi makan kat mana. Padahal kat area TTDI tu banyak je cafe hipster yang boleh lepak. Nak pegi IKEA pun dah dekat nau. Memandangkan masing-masing kebuloq nasik, Ewin cakap dia nak makan nasik berperisa.. like nasi bryani or nasik kandar.. terus aku suggest MAHBUB Bangsar.


Aku dah lama sangat tak singgah makan kat sini. Masa zaman kerja SYABAS dulu ada gak sebulan sekali makan kat sini. Nampak buruk je kan?? ini lah yang terzedap dimuka bumi sebenarnya..   Tadi Ewin belanja. Lagi bertambah zedapppppp.. hahahaha. Thanks Ewin 😅

Duit tak habis lagi ni. Masa otw balik.. (masa tu niat nak balik terus) kitorang TERsinggah pulak KWC. Apa dicarik lagi kat sana Jah oiiiii?? Tak ada apa pun. Dah nama pun TERsinggah.. dalam pada TERRRR tu.. TERbeli jugak tudung dualai.. hehehe. Beli yang muroh-muroh je uolls. Untuk ganti-ganti pakai hari-hari keluar pergi kedai beli ayam je.. hehehe.

Sebelum duit habis, terus rasa insap tak nak TERRRR kemana-mana lagi dah.. takut laki marah..karang dia sound "kau asek beli tudung je dah kenapa??!!" hahaha. 

Masih tak balik lagi. Pergi Jelatek kejap pick up Fiya anak Ewin dari rumah MIL dia. 

Masih tak balik lagi. Singgah rumah SIL pulak drop barang blended yang dia kirim kat aku yang aku beli kat pasar TTDI tadi.

Masih tak balik lagi. Lepas pick up Fiya, aku terus lajak ke sekolah Khairine. Saja ushar dia.. sebab harini dia first day naik bas sekolah. Nak tengok dia naik bas sekolah yang betul. Takut tersesat pulak anak aku salah naik bas. Aku dah tak hantar & ambik dia ke sekolah dah lepas ni.. kadang ada hal nak kena settle, takut tak sempat nak ambik balik sekolah. So kau naik lah bas sekolah yer nak. Tapi kalau dia ada activity sekolah yang perlu dia pergi awal, aku akan hantar jugak lah.

Settled. Kali ni terus balik rumah 😁

Korang mesti ingat kejadian ni harini kannn?? aku dah draft cerita ni malam tadi. Pagi ni baru publish 💃


Read More

Tuesday, January 17, 2017

PERMULAAN 2017

Hi.. Assalamualaikum uolls.. lama betul tak keudara. Kurang lebih, rasanya hampir 3 purnama akak tak update apa-apa cerita kat blog ni. Sangat ketinggalan kannnnn!! dah pertengahan January baru nak timbul 👊 😜

Tapi akak tak kisah. Akak update ke tak update, ada orang kisah ke? tak ada yang mencari pun.. sedeh! hahaha. Tak apa lah.. tak ada kepentingan pun. Apa yang hado, hado lah. Yang tak hado tu lantak dia situ. 

Di tahun 2017 ni aku saja menonjolkan diri kat blog. Terasa rindu gilos nak menaip dan bercerita kat blog ni. Tadi masa lepak-lepak tengok tv, tiba-tiba je rasa macam ada angin bayu membawa diriku mengajak diriku menulis blog. Nah ini lah dia. Ahkak cuba lah menulis semula niha.. hati ni rasa kuad sangat nak menjoyah kat sini dengan macam-macam cerita. Hashtag akakcuba ðŸ˜„

Sebenarnya tak tau apa nak cerita sangat. Untuk entry pertama 2017, cerita best tak berapa nak ada. Cerita best kebanyakannya tahun lepas punya je. Tu pun dah tertinggal kebelakang cerita-cerita tu. Tengoklah nanti.. kalau berkesempatan, aku buat entry campak belakang ye 😉 

Ramai kawan-kawan blog yang friend dengan aku kat fb dah sediamaklum.. tahun 2017 ni aku dah berhijab.. cuma belum berniqab je lagi hehe. Alhamdulillah. Bukan paksaan dari Bang Nizam, memang aku dah berazam untuk berhijrah kearah yang lebih baik. Mencari ketenangan dikala hujung usia ni. Bila lagi nak buat perubahan hidup kan? asek dalam dunia yang sama je. Bosan uolls! so marilah kita sama-sama menuju kearah yang lebih baik & tenang.. InshaAllah.

Sementara aku buat karangan cerita lain, harini aku saja nak share 1 cerita ni. Tapi ini pun amatlah ketinggalan zaman.. hahahaha. (cakap bisik-bisik) Last week aku try naik MRT dari Semantan sampai Sg. Buloh.. krik krik krik 💫 Ya!! aku naik MRT! apasal gelak pulak? sebab korang dah try naik masa MRT baru-baru bukak kann?? ok lah korang hebat 💪 Bukan tak nak naik masa awal-awal haritu. Korang tau lah kan.. Orang Malaysia ni pantang sikit.. pantang ada benda baru mesti berpusu-pusu nak try. Supaya nampak diri tu WIN.. derrrr. Tak sanggup aku berhimpit-himpit penuh dengan manusia. 

Station MRT Semantan. Sangat elok kalau dibuat lokasi untuk berlakon. Kau tengok lah daun-daun pokok ketapang bertaburan depan tu.. Bila ada scene bersihkan kawasan, boleh lah buat-buat menyapu kat depan tu.. hahahaha.
Dah beberapa kali dok sebut kat Bang Nizam nak try naik MRT. Sabtu lepas baru berkesempatan. Ingatkan dah start kena bayar. Masa naik kat kaunter tu Bang 'buat-buat tanya'. Bro tu kata belum lagi. Start 17 January baru start kena bayar kalau nak naik. Rejeki sangat nih. So kami diberi token sorang satu untuk naik MRT. If korang ada Touch & Go card korang boleh jugak pakai. Pasal parking ko jangan tanya aku.. masa aku sampai aku tak nampak pulak parking space yang disediakan.. so aku assumed tak ada. Parking je tepi-tepi bangunan depan station tu. Kalau kena saman nasib kau lah. Alhamdulillah haritu nasib aku baik kot tak kena saman 👍


Us
Korang yang belum try naik MRT tu pergi lah. Tapi start harini dah kena bayar. Aku ada tengok kat fb.. tambah MRT murah je. 

Tadi kat atas ada mention pasal aku baru berhijab tahun ni. Kat bawah ni saja nak lekatkan gambar-gambar aku berhijab untuk korang cuci-cuci mata. Jangan gelak tau kalau tengok tudung aku senget benget. Bermacam-macam tutorial dah aku tengok.. bila buat practical baru tau betapa kadang-kadang susah & kadang-kadang mencabar keimanan aku.. hahaha.

My 1st ever picture yang aku post kat FB awal tahun 2017. Alhamdulillah. Ramai kawan-kawan & sedara mara yang bagi sokongan padu 💪 dengan penghijrahan aku. Syukur sangat. Korang sangat supportive.. love uoll very strong 💗

Ada yang komen mintak nak tengok gambar kaler. Masa tu rasa tak confident lagi nak show out gambar kaler. Masih lagi keluar dengan gambar yang tak berkaler. Wow! bajet hot stuff sangat nih. 
Pastu keluar dengan gambar semi berkaler pulekkkkk.. kau ghaserrrrr??? hahahaha


Masa ni dinner kat Kenny Rogers masa promotion buy 1 free 1.. ngeh ngeh ngeh 🙈
So itu saja gambar yang dapat aku share ngan korang untuk ubati rindu korang kat aku.. muahahahaha. Akan bersambung lain kali.. itu pun mengikut kerajinan.. kalau tidak, kita jumpa lagi tiga purnama di entry lain 🙌
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah