Friday, July 5, 2019

Masak “Cara Zaza” - Tom Yam Steamboat


Entry ni bukan nak mengajar masak. Gambar-gambar yang akan dipaparkan semua hasil dari air tangan i. I masak “cara I” bukan “cara you” so adalah diingatkan disini, bila I dah kata cara I, mohon jangan panas ye bila “cara you” tak sama dengan “cara I” 😄😄😄





Bahan-bahan:
- Steamboat Choice dalam packet brand Figo
- Pes Tomyam (any brand)
- Serai (hiris serong)
- Lengkuas
-Akar Ketumbar
- Daun Ketumbar
- Tomato Cherry
- Cauliflower
- Bawang besar
- Daun Limau Purut
- Air perahan limau nipis
- Sos ikan/ garam (dua benda ni sama-sama masin, so kalau tak ada sos ikan, pakai je garam)

Cara:
- Rebus air sampai medidih
- Masukkan akar ketumbar, lengkuas, serai, tomato cherry, daun limau purut
- Lepas 5 minit, masukkan pes tomyam. Ikut suka nak pekat kea tau cair mana.
- Masukkan cauliflower.
- Nampak dah half cook, boleh masukkan bawang dan air perahan limau nipis & fish sos.
- Masukkan steamboat dalam packet tu dan taburkan
- Rasa la apa yang tak kena, adjust kuah tu
- SIAP! 😊


Idea buat Toyam steamboat ni dari IF Rosehayati. I suka car ani sebab tak payah nak masukkan bermacam-macam binatang laut (basah). Beli yang dalam pack ni pun macam-macam ada dah dalam tu.

2 comments:

  1. menarik dan senang. boleh la try nanti :) thanks for sharing

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah